© Rovio

Sega wil Angry Birds-maker Rovio kopen voor 706 miljoen euro
Gaming

Sega wil Angry Birds-maker Rovio kopen voor 706 miljoen euro

17-04-2023 07:33 Laatste update: 07:33

Het Japanse gamebedrijf Sega wil Angry Birds-studio Rovio kopen voor een bedrag van 706 miljoen euro.

Het bod is gedaan via een verklaring die beide gamebedrijven hebben verstuurd, waarin Rovio ook instemt met de verkoop. Er wordt 9,25 euro per aandeel geboden, 19 procent meer dan wat aandelen waard waren toen de beurs afgelopen vrijdag dichtging.

Het zal nog even duren tot de overname helemaal rond is. Waarschijnlijk willen marktwaakhonden er eerst nog naar kijken.

Sega is niet de eerste die op Rovio biedt: eerder deed Playtika uit Israel een gooi, met een bod van 683 miljoen euro. Afgelopen maand bleek dat deze onderhandelingen mislukt waren.

Eerste smartphone-gamehit

Angry Birds was de eerste grote smartphone-gamehit in 2009. De game werd miljoenen keren verkocht en kreeg meerdere vervolgen. Later volgden ook bioscoopfilms en een pretpark gebaseerd op de rode vogels.

Sega denkt dat het bedrijf goed binnen zijn portfolio past. Het Japanse bedrijf werd ooit groot met het maken van spelcomputers en produceert nu vooral nog eigen games, terwijl het in thuisland Japan onder meer arcadehallen exploiteert. 

Sinds de coronacrisis richt Sega zich meer op de productie van games, waarbij het ook meer wil investeren in smartphonespellen. Daarbij moet Rovio goed van pas komen.