© Zeekr

zeekr 001 elektrische auto lynk co nio byd polestar
Elektrische auto's

Zeekr wordt het dertiende Chinese automerk in Nederland

20 april 2023 om 09:53
Laatste update: 20 april 2023 om 09:53

Het Chinese automerk Zeekr, dochterbedrijf van het Geely-concern, brengt dit najaar zijn elektrische auto's in Nederland op de markt. Daarmee wordt Zeekr het dertiende Chinese automerk dat in ons land actief is.

Er verschijnen steeds meer Chinese automerken op de Nederlandse wegen. Na de komst van Chinese automerken als Nio, Aiways, MG, BYD, Polestar, Xpeng en Lynk & Co gaat eind dit jaar ook Zeekr in Nederland van start. Zeekr vestigt bovendien zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam.

Chinese fabrikanten van elektrische auto's hebben volgens cijfers van de RAI Vereniging een marktaandeel in ons land van zo'n 4,5 procent. In 2020 was dat nog 1,6 procent. Dit jaar werden tot nu toe 4456 Chinese auto's op kenteken gezet, al bijna de helft van de verkoopaantallen in heel 2022.

Lynk & Co en Geely

De groei komt vooral door sterke verkopen van het merk Lynk & Co, waarvan er dit jaar in ons land 2900 zijn verkocht. Lynk & Co is net als Zeekr, Polestar en Volvo eigendom van de Chinese autoreus Geely. 

"Europese consumenten zijn steeds meer bereid om over te stappen op een elektrische auto en ze staan meer dan ooit open voor nieuwe merken, en dan vooral merken die zich alleen op elektrische voertuigen richten", zegt Zeekr-topman Spiros Fotinos over de Europese introductie. 

Zeekr-auto's: ontworpen in Zweden

Zeekr brengt in Nederland en Zweden in het vierde kwartaal twee modellen uit: de 001 en de X. De vijfdeurs 'shooting brake' Zeekr 001 krijgt een rijbereik van 600 kilometer. De elektrische crossover Zeekr X krijgt een actieradius van 560 kilometer. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Beide Zeekr-auto's zijn ontworpen in Zweden en zijn gebouwd op het EV-platform SEA van Geely. Het bedrijf belooft dat zijn auto's regelmatig over-the-air software-updates voor het toevoegen van nieuwe functies. 

Van de Zeekr 001 zijn er volgens de fabrikant in China in anderhalf jaar tijd 93.000 exemplaren verkocht. Na een recente investeringsronde wordt Zeekr gewaardeerd op 13 miljard dollar.

Luister ook onze podcast: