Rechtszaak

Man die in Google-resultaten 'pedofiel' werd genoemd, krijgt half miljoen dollar

21 april om 07:44
Laatste update: 21 april om 07:55

Google moet een schadevergoeding van een half miljoen Canadese dollar (338.000 euro) betalen aan een man uit het Canadese Montreal, omdat een site in de zoekresultaten hem een pedofiel had genoemd.

Dat heeft de hoogste rechter in Canada bepaald. De aanklager werkte jarenlang in vastgoed, maar zei dat zijn carrière om zeep is geholpen door de aantijgingen in de zoekresultaten van Google. 

De site verwees naar een artikel op RipoffReport.com, waar verongelijkte klanten kunnen klagen over bedrijven of ondernemers. In het betreffende artikel werd beweerd dat de aanklager in 1984 was veroordeeld voor het aanranden van een kind.

Verzonnen verhaal

Dat verhaal was verzonnen, maar sprong wel steeds omhoog als mensen de man probeerden op te zoeken bij Google. Hij kwam de misleidende zoekresultaten op het spoor nadat meerdere klanten op het laatste moment hadden afgezegd.

Het lukte de man niet om het verhaal bij de website weg te laten halen, waarna hij naar Google stapte. Toen hij daar niet werd geholpen, besloot hij naar de rechter te stappen.

Publicatieverbod

Google beweerde niet verantwoordelijk te zijn voor inhoud van derden, maar de rechtbank is het daar niet mee eens. Naast de schadevergoeding eist de rechter "een verbod op de publicatie waarin de aanklager bij naam wordt genoemd". Verhalen die wel in Google blijven staan, moeten worden geanonimiseerd.

De aanklager had gehoopt op een schadevergoeding van 6 miljoen dollar. Uiteindelijk kreeg hij een half miljoen, omdat hij wist te bewijzen dat hij moreel beschadigd was en meerdere zakendeals had misgelopen door de Google-resultaten. 

Aansprakelijk

De uitspraak kan een grote klap zijn voor Google. Bij toekomstige rechtszaken kan hier naar worden verwezen, wat betekent dat het bedrijf makkelijker aansprakelijk kan worden gehouden voor wat er in de zoekresultaten vermeld staat.

Luister ook: