Musk betaalt voor blauwe vinkjes LeBron James en Stephen King
Twitter onder Musk

Musk betaalt voor blauwe vinkjes LeBron James en Stephen King

22-04-2023 09:55 Laatste update: 11:02

Elon Musk betaalt persoonlijk voor een aantal bekende mensen zodat zij hun blauwe vinkje op Twitter kunnen behouden.

Twitter begon donderdag met het verwijderen van de blauwe vinkjes, waarmee organisaties en bekende personen hun echtheid konden aantonen.

Musk bevestigde vrijdag dat hij betaalt voor het blauwe vinkje van een paar prominente personen nadat er berichten verschenen dat sommige sterren, onder wie LeBron James en Stephen King, het blauwe vinkje nog hadden, ondanks dat zij geen lid zijn van Twitter Blue. "Ik betaal persoonlijk voor een paar accounts", aldus Musk.

Twitter Blue

Organisaties en personen kunnen voortaan een blauw vinkje krijgen door een abonnement te nemen op Twitter Blue. Dat kost in Nederland momenteel 9,68 euro per maand.

Inmiddels hebben sommige wereldsterren een abonnement op Twitter Blue genomen. Op het profiel van bekendheden als Taylor Swift, Khloé Kardashian, Ryan Reynolds, Arnold Schwarzenegger en Nick Carter is te zien dat zij een blauw vinkje hebben omdat zij geabonneerd zijn. Grote sterren die geen kenmerkend vinkje meer hebben zijn bijvoorbeeld Beyoncé, Kim Kardashian en Lady Gaga.

Verwarring

Musk kondigde vrijwel direct na zijn overname van Twitter aan dat hij van de blauwe vinkjes in hun toenmalige vorm af wilde. De eerste keer dat Twitter de blauwe vinkjes te koop aanbood, mondde uit in chaos. Direct na de introductie deden veel mensen zich voor als bekende bedrijven, sterren en politici met de authenticatievink. Het platform trad daartegen op.

Twitter-gebruikers deelden donderdag screenshots van de oude vinkjes op hun profielen om zo aan te geven dat hun profielen echt zijn. Daar werd echter in sommige gevallen weer op gereageerd door nepprofielen, met als doel om verwarring te zaaien.

"Dit is een authentiek account dat de regering van New York City vertegenwoordigt", postte het account NYCGov bijvoorbeeld, met een link naar een overheidswebsite ter verificatie. "Nee dat ben je niet. DIT account is het enige authentieke Twitter-account dat de regering van New York City vertegenwoordigt en beheert", antwoordde het nepaccount NYC_GOVERNMENT, dat inmiddels is opgeschort. Twitteraars deelden dit vervolgens als een voorbeeld van de problemen die het nieuwe beleid van Musk kan veroorzaken.

Luister ook: