Veiling inboedel zonneautomaker Lightyear levert tonnen op
Prototypes geveild

Veiling inboedel zonneautomaker Lightyear levert tonnen op

24-04-2023 10:10 Laatste update: 11:56

Bij de faillissementsveiling van de Helmondse autofabrikant Lightyear zijn meerdere prototypes van de zonneauto's voor tienduizenden euro's per stuk verkocht. Een van de wagens met zonnecellen op het dak leverde zelfs bijna 100.000 euro op.

De inboedel van het failliet verklaarde Lightyear is vanochtend verkocht door veilinghuis Troostwijk Auctions. Dat leverde in totaal ruim 650.000 euro op, zegt curator Reinoud van Oeijen. "De opbrengst valt niet tegen. Het was iets hoger dan ik had verwacht, al was het vooraf lastig in te schatten."

De opbrengst van de veiling gaat naar de schuldeisers van de Brabantse fabrikant van zonneauto’s. Tot nu toe zijn er volgens Van Oeijen zo'n 17 miljoen euro aan vorderingen van schuldeisers binnengekomen. "Maar dat is zeker nog niet alles."

Prototypes

De prototypes van de eerste zonneauto van het bedrijf, de Lightyear 0, leverden het meest geld op, hoewel ze niet legaal de openbare weg op mogen. Een van die testmodellen werd voor 98.888 euro verkocht. Die auto heeft een "theoretisch rijvermogen van 20 km/u". Twee andere prototypes werden voor 86.000 en 72.000 euro verkocht. Voor een batterypack kwam 45.000 euro als hoogste bod binnen.

Bij de veiling stond alles wat van Lightyear verkocht kon worden te koop, waaronder ook kantoormeubels, computers, brandblussers en auto-onderdelen.

Drie andere prototypes van de Lightyear 0 gaan binnenkort nog onder de hamer. Het gaat om twee auto's die bij de fabriek in Finland staan en een wagen die vanuit de VS verscheept moet worden. Wanneer die drie wagens geveild worden, is volgens Van Oeijen nog niet bekend.

Doorstart

Na de oprichting in 2016 ontwikkelde Lightyear een elektrische auto met zonnecellen op het dak. Na zo'n 200 miljoen euro aan investeringen begon het Brabantse bedrijf eind 2022 met de productie van de Lightyear 0. In januari ging het Helmondse bedrijf plotsklaps failliet, waardoor ruim 600 werknemers hun baan verloren.

De tak die werkt aan de opvolger Lightyear 2 maakte een doorstart met zo'n 100 medewerkers. Dankzij een kapitaalinjectie van 8 miljoen euro van loyale investeerders, zouden de financiële problemen voorlopig verholpen zijn.

De Lightyear 2 moet minder dan 40.000 euro kosten en zou rond 2026 op de markt kunnen komen.

Bright nam een kijkje: