Onderzoek: eenzame papegaaien videobellen graag
Videobellende vogels

Onderzoek: eenzame papegaaien videobellen graag

24-04-2023 15:39 Laatste update: 17:43

Tijdens een experiment leerden onderzoekers aan papegaaien hoe ze met elkaar konden videobellen. Het resulteerde in gelukkigere vogels, zeggen de wetenschappers.

Dat staat in het onderzoek van de University of Glasgow, gepubliceerd in 'Proceedings of the 2023 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems'. Tijdens een periode van drie maanden werd aan papegaaien geleerd hoe ze een videogesprek konden starten.

Dat deden de vogels door aan een belletje te rinkelen, waarna hun eigenaren een tablet opstartten in hun kooien. Daarop mochten de vogels vervolgens kiezen met wie ze wilden bellen.

Ze leerden elkaar vaardigheden

Bij het onderzoek werd gekeken hoe de papegaaien op de videogesprekken reageerden. Wat bleek: ze werden bij gesprekken vaak enthousiaster. Ook leerden ze elkaar nieuwe vaardigheden, zoals vliegen en het vinden van snoepjes.

Verdween een vogel uit beeld, dan keek de andere vogel achter de tablet om te zien waar deze gebleven was. "Er waren ook vogels die naast elkaar in slaap vielen", vertelt onderzoeker Ilyena Hirskyj-Douglas van de University of Glasgow aan The New York Times. "Soms verlieten ze het gesprek even om iets te pakken om aan de andere vogel te laten zien."

Kalmer en zelfverzekerder

Ieder van de achttien vogels wilde tijdens de onderzoeksperiode nog eens bellen met een andere vogel. De onderzoekers concluderen dat sommige vogels hechte vriendschappen hebben gevormd en graag met elkaar zingen. Ook zouden ze kalmer en zelfverzekerder overkomen.

"We weten nu dat als ze er toegang tot hebben, ze er gebruik van maken", benadrukt Hirskyj-Douglas. "En ze maken er allemaal op eigen, mooie manieren gebruik van."

Luister ook de Bright Podcast: