© Egbert

Nederlandse YouTuber maakt met AI 'eindeloos durende sitcom'
Kunstmatige intelligentie

Nederlandse YouTuber maakt met AI 'eindeloos durende sitcom'

25-04-2023 15:01 Laatste update: 15:38

De Nederlandse YouTuber Jeffrey 'Egbert' Wirtz heeft met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een sitcom gemaakt die eindeloos kan worden uitgezonden.

De sitcom is sinds vanmiddag te bekijken op de livestreamsite Twitch. Daar houdt de AI-software de chat bij de video in de gaten, waarna op basis van die gesprekken een script wordt gegenereerd. 

Deze wordt daarna uitgespeeld door 3D-personages die in beeld te zien zijn. Op die manier zie je hoe de 3D-personages Egbert, Koelka en Tejak de hele dag lang praten over triviale onderwerpen. 

In navolging van Seinfeld-AI

Het idee van Wirtz lijkt erg op 'Nothing Forever', een eindeloos durende AI-sitcom gebaseerd op Seinfeld die eerder dit jaar populair was. Die serie werd uiteindelijk offline gehaald omdat de personages transfobe opmerkingen begonnen te maken.

Bij de Nederlandse productie is een lijst met 1500 verboden woorden opgesteld, om te voorkomen dat de AI kwetsende dingen gaat zeggen. De software kijkt of die woorden in het gegenereerde script staan. Is dat het geval, dan wordt deze scène niet uitgezonden.

Opmars van AI-creaties

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds beter in het genereren van creaties. AI-tools zoals de populaire chatbot ChatGPT kan worden gevraagd een artikel of een website te maken. Kunstenaars hebben de ontwikkelaars van AI-software al aangeklaagd omdat de systemen hun werk op grote schaal kunnen namaken. 

Onlangs sloegen duizend experts nog alarm over de gevaren van AI. Zij willen dat de ontwikkeling van deze nieuwe technologie wordt vertraagd, zodat er goede wetgeving voor kan worden ingevoerd.

Zo snel gaat het met AI:

Luister ook onze podcast: