© Tinder

Tinder gaat oplichters weren met AI en videoselfies
Kunstmatige intelligentie

Tinder gaat oplichters weren met AI en videoselfies

26 april 2023 om 06:59
Laatste update: 26 april 2023 om 07:56

Dating-app Tinder gaat kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om nep-accounts van het platform te weren.

De populaire datingapp gaat gebruikers vragen om een videoselfie te maken. De AI analyseert die video vervolgens, om te zien of het echt om de persoon getoond op het Tinder-profiel gaat. Zo ja, dan krijgt je profiel een verificatievinkje.

Tinder deed al langer iets vergelijkbaar met foto's om gebruikers mee te verifiëren. Dat systeem werd echter steeds makkelijker te omzeilen door met kunstmatige intelligentie nepfoto's te genereren.

AI-wapenwedloop

Daarmee is een soort AI-wapenwedloop ontstaan: nu de technologie wordt gebruikt om Tinders beveiliging te omzeilen, is weer een nieuw AI-systeem gebouwd om de beveiliging op te schroeven.

Tinder heeft het systeem dat videoselfies verifieert niet zelf gebouwd, meldt het bedrijf aan TechCrunch. In plaats daarvan is een externe partij ingehuurd, al wil het datingplatform niet verklappen wie dat is.

'Leidt tot meer matches'

De nieuwe videoselfies moeten mettertijd de oude verificatievinkjes vervangen. Wil je jouw vink behouden, dan moet je het nieuwe proces doorlopen. Op die manier hoopt Tinder accounts te bestrijden die eerder het proces wisten te omzeilen.

Volgens Tinder helpt een verificatievinkje nu al om meer matches te krijgen. Gemiddeld zou het vinkje leiden tot 10 procent meer matches.

Matchen met vinkjes

Het wordt binnenkort ook mogelijk om binnen de dating-app alleen profielen te zien van gebruikers die het verificatieproces hebben doorlopen. Zo voorkom je matches met accounts van oplichters.

Luister ook de Bright Podcast: