Britse waakhond keurt Microsoft-overname Activision af
Game-overname

Britse waakhond keurt Microsoft-overname Activision af

26-04-2023 12:22 Laatste update: 12:22

De Britse marktwaakhond heeft een overname van Call of Duty-maker Activision Blizzard door Microsoft afgekeurd. Er wordt gevreesd dat Microsoft een te grote speler op de markt voor cloudgaming wordt.

Met de uitspraak van de Britse Competition and Markets Authority (CMA) staat de overname van 68,7 miljard dollar op losse schroeven. Microsoft zegt in beroep te gaan tegen het besluit, in de hoop de overname alsnog voort te kunnen zetten. 

De CMA denkt dat Microsoft met de overname een te grote rol op de cloudgamingmarkt zal krijgen. Naar schatting van de waakhond heeft Microsoft tot 70 procent van de cloudgamingmarkt in handen. Als daar Call of Duty, Overwatch en World of Warcraft als exclusieve games aan worden toegevoegd, zou dat een oneerlijk voordeel geven.

Verzet tegen overname

Microsoft probeert al langere tijd de overname van Activision Blizzard er doorheen te krijgen, maar stuit steeds op weerstand van markttoezichthouders.

Concurrent Sony was bij onderzoeken kritisch en zei te vrezen voor de gevolgen van een Microsoft-overname. Het zou namelijk kunnen betekenen dat games als Call of Duty exclusief voor Xbox verschijnen. Microsoft beloofde die games daarom na een overname op PlayStation te blijven aanbieden.

Overname uitgesteld

De techreus hoopte de overname in juli af te ronden, maar die deadline zal waarschijnlijk niet gehaald worden nu de Britse toezichthouder dwarsligt. Het bedrijf zal nu moeten overleggen of de overnameperiode verlengd kan worden, zodat ze kunnen pleiten voor goedkeuring in het Verenigd Koninkrijk.

Tegelijkertijd moet Microsoft ook andere toezichthouders zien te overtuigen in onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Luister ook: