Tesla-advocaten: 'Uitspraken Musk waren misschien wel deepfake'
Zelfrijdende auto's

Tesla-advocaten: 'Uitspraken Musk waren misschien wel deepfake'

28-04-2023 08:22 Laatste update: 08:30

Volgens advocaten van Tesla-baas Elon Musk zijn uitspraken die hij in 2016 zou hebben gedaan mogelijk niet van hem. Een interview met de topman op YouTube zou namelijk een deepfake-video kunnen zijn.

Tesla is voor de rechter gedaagd in een zaak over een dodelijk ongeluk met een Tesla-auto die op het rijhulpsysteem Autopilot reed. Walter Huang overleed in 2018 toen hij in zijn Tesla Model X reed met Autopilot geactiveerd. Advocaten van zijn familie zeggen dat dit de schuld is van Tesla en Musks uitspraken over semi-zelfrijdende software, meldt Reuters.

De nabestaanden van Huang willen dat Musk voor de rechter komt getuigen over een interview uit 2016, waarin hij zei dat de Tesla Autopilot 'veiliger is dan een menselijke bestuurder'.

'Misschien een deepfake'

Musks advocaten zeggen dat de topman zich niks herinnert van dat interview. En hoewel er videobeelden zijn van het gesprek, beweren ze dat het wellicht nooit heeft plaatsgevonden. "Net als bij veel beroemdheden, is hij het doelwit van veel deepfake-video's en audio-opnames, waarbij hem woorden in de mond worden gelegd", aldus de advocaten.

Bij deepfakes wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om iemands gezicht op het lichaam van iemand anders te plakken. Daarnaast kan AI-software andermans stem imiteren, zodat je een realistische video kunt maken waarin je iemand iets laat zeggen wat hij nooit heeft gezegd.

'Verbergen achter deepfake-argument'

Het is nog de vraag of dit ook gebeurd is bij het interview met Musk in kwestie. Naast de topman zaten er twee journalisten bij, die kunnen verifiëren of hij dit echt gezegd heeft. Daarnaast vond het interview plaats voor een groot publiek bij een technologieconferentie.

De rechter reageerde kritisch op de beweringen van het advocatenteam. "Omdat Musk beroemd is en doelwit kan zijn van deepfakes, zouden zijn publieke uitspraken ineens immuun zijn", leest een brief van rechter Evette D. Pennypacker. "Dan zouden de heer Musk en anderen alles kunnen zeggen in het publieke domein, om zich daarna te verbergen achter de mogelijkheid dat opnames deepfakes zijn".

Musk is door de rechter opgeroepen om drie uur te komen getuigen over zijn interview. De zaak zal op 31 juli formeel voor de rechtbank verschijnen.

Kijk ook: review Tesla Model Y

Luister ook: