© Marvel

Marvel-regisseur wil films met AI-nepacteurs maken
Kunstmatige intelligentie

Marvel-regisseur: 'Over 2 jaar films met AI-nepacteurs'

28 april om 14:19
Laatste update: 28 april om 16:06

Marvel-filmregisseur Joe Russo wil films maken waarbij kunstmatige intelligentie (AI) de rollen van menselijke acteurs vervangt. De technologie is daar over twee jaar goed genoeg voor, denkt hij.

"We leven in een wereld waarop een hele generatie kan omgaan met AI en er ook niet bang voor is", zegt de regisseur in een interview met Collider. "Je zou het dan kunnen gebruiken om een verhaal te maken of aan te passen, om zo een constant evoluerend verhaal te maken."

Russo beschrijft vervolgens hoe een film AI-acteurs kan gebruiken. "Je kunt [een computer] zeggen van 'hé, ik wil een film met een fotorealistische versies van mijzelf en Marilyn Monroe in de hoofdrol. En maak er een romcom van, omdat ik een zware dag heb gehad'. En dan maakt de computer een overtuigend verhaal met dialoog gebaseerd op je eigen stem."

Op de vraag wanneer hij denkt dat AI-systemen goed genoeg zijn om zulke films te genereren zonder dat het verschil met een normale film is te zien, antwoordde Russo: "Over twee jaar."

Avengers

De filmmaker regisseerde de meest recente Avengers-films Infinity War en Endgame samen met zijn broer Anthony Russo. Hij was ook één van de producenten van de recente Oscar-winnaar Everything Everywhere All at Once.

Russo zegt enthousiast te zijn over AI en ook te investeren in meerdere bedrijven die aan de technologie werken. Het zou vooral gaan om bedrijven die AI maken die je beschermt tegen kwaadwillende AI.

Acteurs vervangen

Er wordt al langer geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie als alternatief voor acteurs in films. Bij tv-serie The Mandalorian zat een jonge Luke Skywalker, waarbij een verjongd gezicht van acteur Mark Hamill met een AI-deepfake op een andere acteur was geplakt.

Als AI nog grondiger wordt ingezet, kan dat slecht nieuws zijn voor acteurs. Zij zouden hun werk kwijtraken aan een computerprogramma, dat op basis van een paar oudere films hun werk kan namaken. 

In het scenario van Russo wordt zo'n situatie geschetst: hij heeft het over een film met Marilyn Monroe in de hoofdrol, zonder dat de overleden actrice de keuze heeft of ze in die film wil meedoen.

Luister ook: