Manon Uphoff schrijft verhaal bij game Skull And Bones
Games

Manon Uphoff schrijft verhaal bij game Skull And Bones

01-05-2023 07:14 Laatste update: 07:14

Bestsellerschrijvers Manon Uphoff en Marcel van Driel brengen dinsdag twee verhalen uit die horen bij de aanstaande piratengame Skull And Bones. Gamers krijgen zo een voorproefje bij de game, waar al jaren op wordt gewacht.

De verhalen van Uphoff en Van Driel zijn te lezen in de serie Verborgen Verhalen via de gratis Ubisoft Special-app voor iPhone en Android.

De app breidt de leeservaring uit met 'extra visuals, videobeelden, geluidseffecten en interactieve elementen'. Lezers maken zo alvast kennis met onder meer de belangrijkste schepen en eilanden uit het spel.

Jongeren aan het lezen krijgen

De verhalen zijn onderdeel van het project Readification, dat probeert jongeren via verhalen die zich afspelen in de wereld van populaire games aan het lezen te krijgen.

Eerder schreven Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart in de app verhalen bij de populaire game Assassin's Creed Valhalla, die 84.000 keer werden gelezen.

'Duivels plezier'

Het verhaal van Uphoff heet De Ruiter En De Octopus. "Met duivels plezier heb ik aan dit piratenverhaal gewerkt en die duik genomen in de wereld van games", aldus de bekroonde schrijfster. "Bijzonder dat jongeren hierdoor in aanraking kunnen komen met literatuur."

Het verhaal van Marcel van Driel heet Weerwraak. "Ik weet zeker dat gamers mijn piratenverhaal gaan verslinden want het is minstens zo spannend als de game. Ik hoop dat ze daarna ook een boek oppakken in afwachting van Skull and Bones", aldus Van Driel.

De game Skull And Bones is al jaren in ontwikkeling en werd meermaals uitgesteld. Ubisoft heeft nog geen exacte releasedatum bekendgemaakt, maar verwacht het spel in 2023 of 2024 uit te brengen.

Aansluiten op belevingswereld

In 2021 sloegen de literaire en de gamewereld de handen ineen voor een Readification-pilot om op een unieke manier jongeren te enthousiasmeren om te gaan lezen. Het project ontstond omdat het leesplezier onder jongeren in Nederland al jaren achteruit holt. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen tijdsverspilling.

De ervaring en onderzoeken leren ons echter dat jongeren veelal wel willen lezen maar niet weten welk boek ze moeten kiezen. Door aan te sluiten op hun belevingswereld en lezen te combineren met het populaire gamen kunnen grote stappen worden gezet leesplezier voor deze doelgroep aan te wakkeren.

De Leescoalitie achter het project bestaat uit Stichting Lezen, de Stichting CPNB, de Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek en Vereniging van Openbare Bibliotheken, het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie. 

Luister ook onze podcast: