Hof: Ziggo moet klant waarschuwen over illegaal delen e-books
Online-piraterij

Hof: Ziggo moet klant waarschuwen over illegaal delen e-books

02-05-2023 11:55 Laatste update: 11:55

Ziggo moet van de rechter een waarschuwingsbrief sturen naar een klant die honderden e-books illegaal als downloads aanbiedt.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald in een zaak die was aangespannen door de auteursrechtenorganisatie BREIN. De stichting, die onder meer muzikanten en schrijvers vertegenwoordigt, had ontdekt dat via het IP-adres van een Ziggo-klant 'honderden auteursrechtelijk beschermde e-books' illegaal online werden aangeboden.

Privacy

BREIN had Ziggo eerst gevraagd om de klant te waarschuwen, maar de provider weigerde dat, onder meer omdat zo'n waarschuwing een schending van de privacy van de klant zou zijn. BREIN stapte daarom naar de rechter, die de eis vorig jaar afwees, maar de stichting ging in hoger beroep.

Het hof oordeelt nu dat Ziggo toch verplicht is om de waarschuwingsbrief naar de klant te sturen, omdat de belangen van BREIN om de toegang tot de e-books af te sluiten zwaarder weegt dan een eventuele privacy-inbreuk. Het hof stelt dat zowel Ziggo als Brein de persoonsgegevens van deze klant mogen verwerken.

NAW-gegevens

Als de klant de online toegang tot de collectie e-books niet afsluit, zal Ziggo ook de naam en adresgegevens aan BREIN moeten geven. Volgens de rechter heeft BREIN namelijk aannemelijk gemaakt dat sprake is van auteursrechtinbreuk van de schrijvers die het vertegenwoordigt.

Volgens het hof moet de belangenafweging over het gebruik of het verstrekken van deze NAW-gegevens per geval opnieuw worden gemaakt.

Luister ook: