Smart home

Robotstofzuigerbedrijf Neato stopt ermee

© Neato

Robotstofzuigerbedrijf Neato stopt ermee
2 mei 2023 om 12:59
Laatste update: 2 mei 2023 om 13:28

De fabrikant van de Neato-robotstofzuigers stopt ermee. Het is het bedrijf niet gelukt om te concurreren met iRobot, dat bijna de helft van de gehele robotstofzuigermarkt in handen heeft.

Moederbedrijf Vorwerk Group heeft de stekker uit Neato getrokken, waarmee 98 mensen op straat komen te staan. Volgens Vorwerk lukte het Neato al jaren niet om zijn financiële doelstellingen te halen. Omdat het moederbedrijf nu meer bedrijfstakken wil samenvoegen, is kritisch gekeken naar Neato en besloten ermee te stoppen.

Dat het bedrijf niet van de grond komt, blijkt ook uit marktcijfers van Statista. Daaruit blijkt dat Neato ongeveer 3 procent van de markt in handen had, versus 46 procent van iRobot.

iRobot

In de vroege jaren was Neato de grootste concurrent van iRobot. In 2011 was het één van de eersten die LIDAR-sensoren toevoegde om het huis beter te kunnen bekijken. Het bedrijf werd in 2017 gekocht door Vorwerk.

Het verdwijnen van Neato komt iRobot wellicht slecht uit. Webwinkelgigant Amazon probeert op het moment iRobot te kopen, maar stuit in de Verenigde Staten op politici die de marktwaakhond vragen dit plan te onderzoeken. Zij vrezen dat hierdoor een te groot bedrijf ontstaat waar niet tegen kan worden geconcurreerd. Het faillissement van Neato kan worden gezien als bewijs dat iRobot nu al moeilijk te bevechten is.

In Europa zou ook een onderzoek naar de Amazon-overname worden overwogen. Dit bevindt zich nog in een pril stadium: pas na een formeel onderzoek kan de Europese Commissie ervoor kiezen in te grijpen bij de iRobot-deal.