Apple en Google onthullen systeem tegen stalken via AirTags
Bluetooth-trackers

Apple en Google onthullen systeem tegen stalken via AirTags

02-05-2023 14:49 Laatste update: 15:03

Apple en Google hebben samen een nieuwe technische specificatie gepresenteerd, waarmee slachtoffers van stalking via bluetooth-trackers, zoals de populaire Apple AirTags, worden gealarmeerd.

Dat hebben Apple en Google in een persbericht bekendgemaakt. De nieuwe specificatie zorgt ervoor dat smartphones alarmslaan bij potentieel stalkgedrag, ongeacht of de persoon in kwestie een iPhone of Android-smartphone heeft.

Een bluetooth-tracker kan aan een tas, sleutelbos of ander object worden gehangen zodat je ze kunt terugvinden. Dat kan bijvoorbeeld met een Tile of Apples eigen AirTags. Die laatste bleken al snel te worden misbruikt door stalkers. Door een AirTag bijvoorbeeld in iemands tas te stoppen of onder een auto te plakken, kan een stalker zien waar het slachtoffer zich bevindt.

Waarschuwingen

Apple voegde aan iPhones een speciaal waarschuwingssysteem toe. Beweegt een AirTag zich mee met een iPhone die niet van de AirTag-eigenaar is, dan verschijnt op de telefoon een notificatie. Dat systeem was echter exclusief voor iPhones, waardoor Android-bezitters niet zomaar weten of ze door een AirTag worden gevolgd.

Dat probleem moet de nieuwe specificatie van Apple en Google op te lossen. Door een universeel systeem voor alle bluetooth-trackers bij alle telefoons te maken, kan iedereen zien wanneer ze ongewild worden gevolgd door een apparaatje. 

Voorstel

Het zal nog wel even duren tot het nieuwe systeem gebruikt wordt. Apple en Google hebben nu een voorstel ingediend bij de Internet Engineering Task Force. Nu krijgen andere geïnteresseerden drie maanden de tijd om naar Apples idee te kijken en feedback te leveren. Verwacht wordt dat de techreuzen eind 2023 een update uitbrengen voor iPhones en Android-smartphones.

Luister ook: