kia nederland auto grootste automerk tesla volkswagen
Tesla uit top-10 gevallen

Kia weer grootste automerk in Nederland, Tesla-verkoop ingezakt

2 mei om 17:45
Laatste update: 2 mei om 17:45

In april was Kia het automerk dat in Nederland de meeste auto’s registreerde. De Zuid-Koreaanse fabrikant nam de koppositie weer over van Tesla, dat in maart nog het grootste marktaandeel had in ons land.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. In april werden 3052 nieuwe Kia-auto's op kenteken gezet, goed voor een marktaandeel van ruim 10 procent.

Volkswagen stond op de tweede plek met een marktaandeel van ruim 9 procent, op een afstandje gevolgd door Peugeot, Toyota en Renault, die elk rond 6,5 procent marktaandeel hadden.

De Tesla-verkoop zakte in april weer in. Er werden afgelopen maand 767 Tesla’s geregistreerd, terwijl dat er in maart nog 3160 waren. Tesla staat nu niet meer in de top-10.

'Leveringsproblemen bijna voorbij'

In totaal werden vorige maand 29.669 nieuwe personen­auto's geregistreerd: een toename van 35 procent vergeleken met april 2022. De groei duidt erop dat importeurs de flinke achterstanden aan het wegwerken zijn. Volgens de RAI Vereniging werden er veel openstaande orders uitgeleverd. "De leveringsproblemen naderen hun einde." Hoe de autoverkoop zich gaat ontwikkelen nadat de openstaande orders zijn afgerond, is volgens de branchevereniging 'nog onduidelijk'.

Peugeot 208 en Kia Picanto

Hoewel Kia het grootste merk was in april, kwam het meest geregistreerde automodel van een ander merk: de Peugeot 208 met 912 registraties. De Kia Picanto staat tweede met 882 registraties, gevolgd door de Opel Corsa en de Volvo XC40.

De vijfde plaats is voor de Lynk & Co 01, een Chinese elektrische auto, die daarmee afgelopen maand de populairste stekkerauto in ons land was.

Luister ook:

Deze elektrische auto's komen eraan dit jaar: