Techreuzen naar het Witte Huis om te praten over gevaren van AI
Kunstmatige intelligentie

Techreuzen naar het Witte Huis om te praten over gevaren van AI

03-05-2023 09:59 Laatste update: 18:35

Directeuren van de techbedrijven Alphabet, Microsoft, OpenAI en Antrophic gaan donderdag naar het Witte Huis om daar te praten over de mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie (AI).

Luister ook:

De topmannen gaan daar in gesprek met vice-president Kamala Harris, meldt Bloomberg. Zij zou de techbedrijven daarbij willen wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid bij het beperken van mogelijke gevaren van AI-software die zij ontwikkelen.

President Joe Biden sprak zich een maand geleden ook al uit over de risico's van AI. Hij zei toen dat bedrijven zelf moeten zorgen dat AI niet te gevaarlijk wordt. 

Stroomversnelling

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich buitengewoon snel. De slimme software wordt steeds vaker in staat om werk van mensen over te nemen, bijvoorbeeld bij het schrijven van teksten of het maken van afbeeldingen en video's.

Microsoft integreerde recent de kunstmatige intelligentie van OpenAI in zijn zoekmachine Bing, die daardoor contextgevoelige, uitgeschreven antwoorden geeft op gestelde vragen. Volgens ingewijden is sindsdien paniek bij Google uitgebroken en probeert het bedrijf zo snel mogelijk nieuwe AI-technologie te ontwikkelen.

Brandbrief

Een groep techprominenten, waaronder Elon Musk en Apple-oprichter Steve Wozniak, stuurde onlangs een brandbrief. Daarin riepen ze bedrijven op de ontwikkeling van AI te pauzeren, zodat de technologie beter kan worden gereguleerd. 

Eén van de pioniers van moderne AI stapte deze week op bij Google, omdat ook hij vreest voor de gevaren van de technologie. Na zijn ontslag wil hij mensen voor die gevaren gaan waarschuwen.

De snelle opmars van AI: