Politie mag nu alleen op TikTok via speciale smartphone
TikTok-gebruik aan banden

Politie mag nu alleen op TikTok via speciale smartphone

03-05-2023 15:58 Laatste update: 18:36

Nadat politieagenten eerder al geen TikTok meer mochten downloaden op hun werktelefoon, wordt dit verbod nu uitgebreid. Op alle zakelijke apparaten is het gebruik van de onder jongeren populaire app niet meer toegestaan.

Zakelijk gebruik van TikTok brengt volgens de politie veiligheidsrisico's met zich mee, maar "zolang er miljoenen Nederlanders op actief zijn" kan de politie het ook niet helemaal negeren.

Daarom komt er een uitzondering voor een klein groepje agenten dat TikTok mag blijven gebruiken, op een speciaal daarvoor aangewezen telefoon. "Zij zetten het in voor opsporing, intelligence, communicatie, toezicht en handhaving."

Jongeren

De politie zegt via TikTok onder andere in contact te kunnen komen met  jongeren die anders moeilijk toegankelijk zijn'. "We hebben de verantwoordelijkheid om als politie in goede verbinding te staan met iedereen in de samenleving en daar te zijn waar mensen zijn, ook online", aldus de politie. "Met de aanscherpingen in het beleid rond TikTok willen we de gevaren en risico’s ondervangen."

Vrees voor lekken data naar China

Een paar weken geleden riep het kabinet rijksambtenaren al op om TikTok niet meer op hun werktelefoon te gebruiken vanwege zorgen over het mogelijk sturen van gegevens naar China. TikTok is van het Chinese moederbedrijf Bytedance. De vrees is dat door het gebruik van de app door ambtenaren gevoelige overheidsinformatie weglekt naar de Chinese overheid. Volgens de AIVD is er een verhoogd spionagerisico.

Eerder deden parlementen en instanties in andere landen vergelijkbare oproepen. TikTok is inmiddels al verboden op de telefoons van ministers en rijksambtenaren in de VS, Engeland, Canada en België. Ook het personeel van EU-instellingen mag geen TikTok op zakelijke apparaten hebben.

Luister ook: