Google biedt voortaan wachtwoordloze inlogmethode
Passkeys

Google biedt voortaan wachtwoordloze inlogmethode

4 mei 2023 om 06:26
Laatste update: 4 mei 2023 om 09:25

Google laat gebruikers voortaan inloggen met zogeheten 'passkeys', waardoor ze geen wachtwoord en tweestapsverificatie meer nodig hebben.

Passkeys zijn een alternatieve manier om bij een online account in te loggen. De speciale sleutel wordt op een smartphone of ander apparaat lokaal bewaard. Als je op een website probeert in te loggen, kun je dit apparaat erbij pakken en een pincode intikken of je vingerafdruk of gezicht scannen. 

Omdat alleen het apparaat in kwestie jouw passkey bevat, zou het moeilijker zijn voor bijvoorbeeld hackers om via het systeem binnen te dringen. Zij zouden je telefoon moeten stelen als ze toegang willen krijgen tot je inlogmethode.

Google-gebruikers kunnen vanaf deze week kiezen voor zo'n passkey. De FIDO Alliance, de organisatie verantwoordelijk voor de implementatie van passkeys, is daar volgens The Verge blij mee. Volgens hen maakt Google de technologie in één klap populairder, omdat zo ontzettend veel mensen een Google-account hebben.

Makkelijker

"Het gebruik van wachtwoorden legt een hoop verantwoordelijkheid bij onze gebruikers", schrijft het accountteam van Google. "Het kan moeilijk zijn om goede wachtwoorden in te stellen en die allemaal te onthouden. En zelfs technisch onderlegde gebruikers worden vaak misleid door phishing."

Passkeys moeten deze zorgen wegnemen bij gebruikers. Ze hoeven niet langer unieke wachtwoorden te verzinnen en te onthouden, maar hebben genoeg aan de pincode van een smartphone.

Wachtwoorden blijven nog

De zoekreus blijft naast de passkeys ook gewoon wachtwoorden aanbieden als inlogmethode. Wel zou Google kritisch willen kijken naar of wachtwoorden nog een logische inlogmethode zijn, naarmate meer gebruikers passkeys instellen. 

Naast Google werken ook Apple en Microsoft aan de implementatie van passkeys. De techreuzen hopen hier op den duur de meest voor de hand liggende inlogmethode van te maken.

Luister ook: