Deze elektrische mini-auto krijgt een uitneembare accu
Micro-car

Deze elektrische mini-auto krijgt een uitneembare accu

05-05-2023 11:13 Laatste update: 20-06-2023 16:19

Het Zweedse bedrijf Luvly ontwikkelt een lichte elektrische mini-auto voor in de stad. De Luvly O krijgt een prijs van rond 10.000 euro en een rijbereik van 100 kilometer. De accu's zijn uitneembaar en op te laden via het stopcontact.

De Luvly O wordt een elektrische micro-car die 1,53 breed en 2,7 meter kort is. Het stadsautootje krijgt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur, net als concurrent Microlino. De Luvly O weegt minder dan 400 kilo en heeft 267 liter aan bagageruimte. 

Het accupakket van slechts 6,4 kWh zou goed zijn voor 100 kilometer bereik en bestaat uit twee afzonderlijke delen. Die accu's wegen elk 15 kilo en zijn makkelijk uit de flank van het autootje te halen, zodat gebruikers ze ergens anders via een normaal stopcontact kunnen opladen.  

Het dashboard is erg simpel en heeft een klein aantal knoppen, een schermpje achter het stuur en een houder met elastieken om je smartphone neer te zetten. Muziek moet je dan direct van je telefoon afspelen en navigatie moet ook via de smartphone.

Verscheept als flatpack en duurzamer

Het productie- en assemblageproces vergelijkt Luvly met 'landgenoot' IKEA. De auto-onderdelen worden namelijk in een flatpack verzonden. Ze worden vervolgens in lokale 'microfabrieken' in elkaar gezet, in plaats van dat ze volledig geassembleerd worden verscheept. Dit scheelt volgens de Zweden veel transportkosten en het is duurzamer. De microfabrieken zouden binnen 3 tot 6 maanden na een investering operationeel zijn.  

De Zweden benadrukken het duurzaamheidsaspect van de mini-auto. "Vrijwel alle onderdelen zijn recyclebaar en de meeste kunnen worden gemaakt van hernieuwbare materialen. Vergeleken met normale elektrische auto's bespaart een Luvly tot 80 procent aan energie tijdens de productie en tijdens het gebruik van het voertuig."

Veiligheid

Het productie- en assemblageproces is volgens Luvly ook toe te passen op andere soorten wagens, zoals een kleine bestelwagen of een driewieler. Ondanks het lichte gewicht en het uiterlijk zouden de wagentjes veilig zijn. "De auto’s zijn gebouwd als Formule 1-raceauto's, met schokdempers en een gesandwichte composiet veiligheidslaag die de passagiers beschermt."

Het Zweedse bedrijf, dat in 2015 werd opgericht, heeft nog niet gezegd wanneer de eerste Luvly O precies van de band rolt en houdt het bij 'in de nabije toekomst'.

Opmars micro-auto's

Kleine stadsauto's zijn sinds enkele jaren bezig met een opmars, omdat ze een aantrekkelijk alternatief kunnen vormen voor mensen die met name korte ritjes in de stad maken. Dankzij het kleine formaat is het vinden van een parkeerplek bijvoorbeeld een stuk makkelijker. 

Later dit jaar komen meer nieuwe elektrische micro-cars op de markt, waaronder de Italiaanse Microlino. In 2021 kwam Opel al met de Rocks-E, die in ons land vanaf 8499 euro kost. Omdat de Rocks-e maar 45 km/u gaat, mag je er al vanaf 16 jaar in rijden.

Het Nederlandse Carver verkoopt ook al enkele jaren kleine elektrische autootjes met drie wielen.

Getest: mini-auto Microlino

Luister ook onze podcast: