Zorgen over AI

Witte Huis tegen techbazen: AI veilig houden is morele plicht

4 mei 2023 om 20:32
Laatste update: 4 mei 2023 om 21:27

Het is de 'morele plicht' van techbedrijven om te zorgen dat kunstmatige intelligentie (AI) veilig is. Dat heeft het Witte Huis gezegd na een overleg met vier grote techbedrijven.

Vicepresident Kamala Harris sprak donderdag over de kansen en risico's rond AI met de CEO's van Microsoft, Google-moederbedrijf Alphabet en de AI-bedrijven OpenAI en Anthropic. Ook president Joe Biden schoof aan.

De afgelopen maanden werden AI-chatbots, die getraind zijn met enorme hoeveelheden informatie, populair. De AI-systemen kunnen vragen beantwoorden en op commando teksten schrijven in natuurlijk taalgebruik. De AI-opmars heeft geleid tot zorgen bij overheden en toezichthouders, bijvoorbeeld over mogelijk grootschalig verlies van banen.

'Democratie ondermijnen'

Volgens Harris heeft de technologie "de potentie om de levens van mensen te verbeteren en enkele van de grootste maatschappelijke problemen aan te pakken".  De vicepresident waarschuwt echter ook voor de gevaren. "AI heeft het potentieel om bedreigingen voor de veiligheid drastisch te vergroten, burgerrechten en privacy te schenden en het vertrouwen van het publiek in de democratie te ondermijnen."

Nieuwe regelgeving

De Amerikaanse regering werkt intussen aan 'nieuwe regelgeving en wetgeving', met als doel dat 'iedereen veilig kan profiteren van technologische innovaties'. De private sector heeft volgens de vicepresident ook zelf 'de ethische, wettelijke en morele plicht' om te zorgen dat hun producten veilig zijn. 

In EU-verband wordt eveneens gewerkt aan nieuwe AI-regelgeving, waarover de EU-landen later dit jaar een besluit zullen nemen. 

Bijna 28.000 mensen ondertekenden onlangs een open brief met de oproep een pauze in te lassen bij de ontwikkeling van AI. Een van de gevaren van de technologie is dat internet overspoeld wordt met propaganda en nepnieuws.

Luister ook:

Het gaat hard met AI: