'Microsoft wil Teams tegen extra betaling aanbieden'
Niet meer standaard bij Office

'Microsoft wil Teams tegen extra betaling aanbieden'

05-05-2023 11:16 Laatste update: 11:16

Microsoft overweegt verschillende prijzen in te voeren voor zijn Office-pakket met en zonder de Teams-app. Door Microsoft Teams niet langer te bundelen met Office hoopt de techreus een grote EU-boete te voorkomen.

Dat zeggen twee mensen die bekend zijn met de zaak tegen Reuters. Vorige maand lekte al uit dat Microsoft binnenkort wil stoppen met het automatisch installeren van de vergaderdienst Teams bij gebruikers van Office. Door die bundeling staat Teams momenteel standaard op de computers van vele miljoenen gebruikers.

Microsoft vreest een grote boete in de Europese Unie, als er een antitrustonderzoek komt na een klacht van concurrent Slack. Volgens Slack werkt de bundeling van Office en Teams concurrentieverstorend en maakt Microsoft hiermee misbruik van zijn dominante marktpositie.

Meer partijen klaagden bij EU

De Europese Commissie zegt dat er behalve Slack nog 'verschillende' andere partijen zijn die over de integratie van Teams in Office klachten hebben ingediend. Welke bedrijven ook hebben geklaagd, is niet bekendgemaakt.

Volgens de Europese Commissie 'loopt de beoordeling nog' en wordt er 'geen verder commentaar' op de zaak gegeven. De antitrustwaakhond van de EU wil ook nog feedback ontvangen van meerdere concurrenten van Microsoft op het voorstel.

'Pragmatische oplossingen'

Concurrent Slack diende de klacht over Microsoft Teams al in 2020 in. Slack werd later dat jaar overgenomen door Salesforce. Dat bedrijf geeft volgens Reuters geen commentaar.

Het zou gaan om het eerste Europese antitrustonderzoek naar Microsoft in ruim tien jaar. De softwaregigant zei onlangs in een reactie al 'samen te werken met de Europese Commissie' en open te staan voor 'pragmatische oplossingen die de zorgen wegnemen'.

Keuzescherm browsers

In 2013 kreeg Microsoft een boete van 561 miljoen euro van de EU wegens het niet nakomen van beloftes over het keuzescherm voor webbrowsers in Windows. Dat keuzescherm werd ingevoerd nadat de Europese Commissie oordeelde dat het standaard instellen van Microsofts eigen Internet Explorer in Windows schadelijk was voor concurrerende browsers.

Luister ook onze podcast: