TikTok hield locatie katten-account Britse journalist in de gaten
Privacyschending

TikTok hield locatie katten-account Britse journalist in de gaten

05-05-2023 14:05 Laatste update: 19:31

Medewerkers van TikTok achterhaalden het persoonlijke katten-account van een Britse journalist en traceerden haar ip-adres. Het Chinese moederbedrijf van TikTok wilde zo achterhalen met welke anonieme medewerkers de journalist sprak.

Dat bevestigde TikTok-maker ByteDance in een gesprek met journalist Cristina Criddle, schrijft de BBC. Criddle werkt als techverslaggever bij de Financial Times. Twee Chinese en twee Amerikaanse ByteDance-medewerkers hadden privégegevens van haar account ingezien.

Het betrof een TikTok-account dat niet op naam van Criddle zelf stond, maar op die van haar kat. Hierop keken zo'n 170 volgers naar de 20 filmpjes die ze van haar kat Buffy had geplaatst. Het personeel had achterhaald dat zij dit profiel beheerde en bekeek daarom de privégegevens.

Lekkende werknemers achterhalen

Het ip-adres van Criddle werd bekeken om haar locatie te bepalen. Deze locatie werd vervolgens vergeleken met de locatie van ByteDance-medewerkers. Op deze manier wilde het bedrijf achterhalen welke werknemers anoniem met de journalist hadden gesproken.

'Bedreigend en eng'

"Als mijn locatie constant gevolgd werd, dan was dat niet beperkt tot alleen mijn werk, maar ook mijn privé-leven", aldus Criddle. "Het is bedreigend en eng, terwijl ik alleen maar mijn werk probeerde te doen."

Het personeel in kwestie zou naast het account van Criddle ook gegevens over andere journalisten hebben ingezien. ByteDance zou deze medewerkers inmiddels hebben ontslagen wegens dit gedrag. Het bedrijf zegt 'veel spijt' te hebben van deze 'grove schending' van hun eigen regels.

Privacyzorgen

ByteDance beweert al lange tijd stug dat TikTok-personeel in China niet de privégegevens van westerse gebruikers kan inzien. Dat bleek bij de journalisten toch te gebeuren.

Wereldwijd zijn veel privacyzorgen over de app, die in steeds minder landen bij overheidsinstanties nog is toegestaan. Wie bij de Nederlandse politie nog TikTok wil gebruiken, moet dat bijvoorbeeld op een speciale smartphone doen.

Luister ook: