© Bloomberg

Firefox-maker Mozilla start sociaal netwerk met strenge regels

Mozilla zit ook achter de Firefox-browser.

'Veilige plek'

Firefox-maker Mozilla start sociaal netwerk met strenge regels

05-05-2023 18:04 Laatste update: 18:04

Softwarebedrijf Mozilla start zijn eigen sociale netwerk, dat draait op de software van Mastodon. Een streng moderatiebeleid moet ervoor zorgen dat mensen aardiger tegen elkaar zijn dan op andere platforms.

Mozilla is vooral bekend van zijn webbrowser Firefox. Dat was jarenlang een geduchte concurrent voor Google Chrome, maar heeft in 2023 nog maar een fractie van de markt in handen. Het bedrijf is een non-profit en richt zich op zaken als privacy en veiligheid.

Nu richt Mozilla zijn pijlers op sociale media. De nieuwe site Mozilla.social moet een plek zijn die 'mensen op de eerste plaats zet'. Op dit moment is het platform beschikbaar voor een kleine groep gebruikers, geïnteresseerden kunnen zich op de wachtlijst zetten.

Menselijke waardigheid

"We hopen uiteindelijk een veilige, goed georganiseerde plek binnen Mastodon te bouwen die open is voor iedereen", aldus Mozilla. Omdat Mozilla.social gebruikmaakt van Mastodon kunnen gebruikers ook praten met mensen op andere Mastodon-sites.

Wel wordt er streng op het netwerk gemodereerd. "Ons moderatiebeleid is gebaseerd op onze waarden - menselijke waardigheid, inclusiviteit, veiligheid, expressie en samenwerking. Als dat je niet aanstaat, kun je ook ergens anders heen."

Zwaar weer

Mozilla zou intussen in zwaar weer verkeren, meldt Bloomberg. De organisatie krijgt ieder jaar een half miljard euro van concurrent Google, omdat de zoekmachine standaard in Firefox zit. Ondanks dat zou het niet lukken om daarmee vervolgplannen te financieren. 

Luister ook: