Chinees ruimteschip keert na 276 dagen terug op aarde
Test rakettechnologie

Chinees ruimteschip keert na 276 dagen terug op aarde

08-05-2023 07:14 Laatste update: 15-05-2023 11:20

Een experimenteel Chinees ruimteschip is maandag geland in China na 276 dagen in een baan om de aarde te hebben gecirkeld. Met het ruimteschip wil China herbruikbare rakettechnologie testen.

Volgens de Chinese media keerde het onbemande ruimteschip volgens plan terug naar de lanceerbasis Jiuquan. Er werden geen details vrijgegeven over wat het ruimteschip was, welke technologieën er getest werden, hoe hoog het vloog of waar het geweest was sinds de lancering in augustus 2022.

De test markeert een "belangrijke" doorbraak in Chinees onderzoek naar herbruikbare ruimteschepen waarmee toekomstige ruimtemissies op een goedkopere manier uitgevoerd kunnen worden, schrijven de Chinese staatsmedia.

In 2021 lanceerde China een mogelijk gelijksoortig ruimteschip dat dezelfde dag weer op aarde landde. Ook over dit ruimteschip werden geen details onthuld.

Ruimtevliegtuig

Op Chinese sociale media wordt gespeculeerd dat Beijing bezig is met het ontwikkelen van een ruimtevaartuig zoals de X-37B van de Amerikaanse luchtmacht, een ruimtevliegtuig dat jarenlang in een baan om de aarde kan blijven.

Een onbemande en herbruikbare X-37B keerde november vorig jaar terug na meer dan 900 dagen in een baan om de aarde te hebben gecirkeld.