Nintendo opent aanval op software voor gehackte Switch-consoles
Gaming

Nintendo opent aanval op software voor gehackte Switch-consoles

08-05-2023 07:54 Laatste update: 07:53

Advocaten van gamebedrijf Nintendo hebben een verzoek ingediend bij softwaresite Github om programma’s offline te halen die gebruikt worden op gehackte Switch-spelcomputers.

Het bedrijf wil dat Github alle verwijzingen weghaalt naar Lockpick en Lockpick_RCM. Met deze programma’s kun je op een gehackte spelcomputer een unieke code downloaden, zodat je daarna overal een Switch-game kunt ontsleutelen om uit te lezen. 

De beveiliging van de Nintendo Switch is apparaatgebonden. Wil je een game uitlezen en de bestanden bekijken, dan heb je een code uniek voor jouw spelcomputer nodig.

Intellectueel eigendom

Volgens Nintendo schaadt de code het intellectueel eigendom van het bedrijf. Daarbij wordt verwezen naar de Amerikaanse copyrightwet, de Digital Millennium Copyright Act. Github heeft nog niet op het verzoek gereageerd. 

Ontwikkelaars die met de apps werkten vinden het verzoek onzin. “Internetpiraten gaan niet de softwaresleutels van hun eigen apparaten gebruiken”, schrijft bijvoorbeeld Simon Aarons. 

Streng

Nintendo staat bekend om zijn zeer strenge beleid tegen ontwikkelaars die hun software proberen open te breken. Het bedrijf vreest voor online-piraterij, waarbij games illegaal gedownload kunnen worden om gratis te spelen. Bij de Nintendo DS gebeurde dat erg veel, omdat er toen zogeheten R4-kaartjes in omloop waren. 

Bij een recente rechtszaak werd Nintendo Switch-hacker Gary Bowser tot een flinke celstraf en miljoenenboete veroordeeld. Hij kwam onlangs vervroegd vrij, maar moet de rest van zijn leven een kwart van zijn inkomsten afdragen om die boete te betalen. 

Zelda

Het gamebedrijf brengt op vrijdag zijn nieuwste game The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom uit. Dat spel ligt door een lek al dagenlang op straat, waardoor veel details al naar buiten zijn gelekt. 

De Zelda-game werd vermoedelijk te vroeg verkocht door een winkelier, waarna kopers de bestanden online hebben gezet. 

Luister ook: