amazon prime video films series
Films en series streamen

Amazon gaat eigen films en series aan andere diensten en tv-zenders verkopen

8 mei om 20:42
Laatste update: 8 mei om 20:48

Amazon gaat de films en series die het voor zijn eigen streamingdienst Prime Video produceert nu ook aanbieden aan andere mediakanalen, zoals streamingdiensten en tv-zenders.

Amazon start een nieuwe bedrijfstak gericht op het aanbieden van de eigen films en series voor huur of koop op andere streamingdiensten of in vliegtuigen. Ook kunnen licenties op de producties aan niet-Amerikaanse tv-zenders worden verkocht. Dat maakte het bedrijf maandagavond bekend. In veel gevallen zal het de eerste keer zijn dat de bekende Amazon-titels op de 'open markt' worden uitgebracht. 

Borat en James Bond

De nieuwe afdeling, Amazon MGM Studios Distribution, beschikt over een bibliotheek met ruim 4000 films en 17.000 tv-afleveringen, inclusief de producties van Amazon Studios, zoals Borat Subsequent Moviefilm, The Marvelous Mrs. Maisel, Hunters, 7500, All The Old Knives en Goliath. Nadat deze 'originals' de eerste periode exclusief op Amazon Prime Video te zien zijn, worden ze op andere kanalen aangeboden.

De afdeling houdt zich ook bezig met de verkoop van de films van populaire reeksen als James Bond, Rocky, Fargo, Vikings en The Handmaid’s Tale. Vorig jaar nam Amazon voor 8,5 miljard dollar de grote filmstudio MGM over, de thuisbasis van onder meer James Bond.

Op maat gemaakte pakketten

Ook andere mediabedrijven die eigen streamingdiensten hebben, zoals Warner Bros. Discovery, hebben gezegd dat ze vaker eigen producties in licentie zullen geven aan derde partijen om zo extra inkomsten te genereren.

Volgens Amazon-topman Chris Ottinger worden er 'flexibele bundels' aangeboden, waarbij de kopende bedrijven, zoals streamingdiensten of tv-partijen, zelf kunnen kiezen uit de films en series. "We doorbreken de huidige verkoopvorm door op maat gemaakte pakketten te bieden die voldoen aan de individuele behoeften van onze klanten", aldus Ottinger tegen Deadline

Eind vorig jaar maakte Amazon ook al 1 miljard dollar vrij voor de productie van films die ook in bioscopen zullen draaien. 

Luister ook: