Nintendo switch verkoop oled
Spelcomputers

Nintendo ziet verkoop Switch steeds verder dalen

9 mei om 09:29
Laatste update: 9 mei om 09:29

De verkoop van de Nintendo Switch neemt sneller af dan was verwacht. Nintendo houdt er rekening mee dat de daling dit jaar verder doorzet. De spelcomputer gaat zijn zevende jaar in.

Nintendo verwacht dit fiscale jaar 15 miljoen exemplaren van zijn Switch-spelcomputer te verkopen. Dat is minder dan de 15,7 miljoen stuks die analisten hadden verwacht.

"Het zal lastig worden om het verkoopmomentum van de Switch vast te houden in zijn zevende jaar", zei Nintendo-president Shuntaro Furukawa in een toelichting. Het doel van 15 miljoen is volgens hem nog aan de hoge kant. "Maar we zullen ons best doen om de vraag tijdens de feestdagen te stimuleren."

125 miljoen exemplaren verkocht

De Switch kwam in 2017 op de markt en in 2021 verscheen een versie met een oled-scherm. In totaal zijn er ruim 125 miljoen exemplaren van de Switch verkocht.

Over een opvolger is nog niets bekend. In zijn verkoopverwachting neemt Nintendo overigens geen nieuwe of geüpgrade apparaten mee. 

Nieuwe Zelda en Super Mario-film

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er geen grote games voor de Switch uitgebracht. Eind deze week verschijnt wel een nieuwe Switch-game waar spelers massaal naar uitkijken: de nieuwe Zelda-game Tears of the Kingdom. De bestellingen voor de game vorderen goed, aldus Furukawa.

De afgelopen weken was ook de Super Mario-film een groot succes in de bioscoop. De film heeft volgens Furukawa 'de verwachtingen overtroffen'.

'Dit jaar geen nieuwe hardware'

Analisten denken niet dat de verkoop van de Switch nog een impuls kan krijgen door de release van populaire games, zoals Nintendo is het verleden wel is gelukt. Ook voorzien ze geen opvolger voor de spelcomputer binnen een jaar.

"We verwachten dat Nintendo de komende 12 maanden geen hardware van de volgende generatie zal uitbrengen", zegt UBS Securities-analist Kenji Fukuyama. "Het is glashelder dat de lancering van een 'Switch 2' of een geheel nieuwe spelcomputer dit jaar kan worden uitgesloten", aldus Serkan Toto van het adviesbureau Kantan Games.

Luister ook: