© Nintendo

super mario bros movie miljard omzet nintendo film
Grote hit in de bioscoop

Super Mario-film levert wereldwijd 1 miljard dollar op

1 mei om 14:33
Laatste update: 1 mei om 14:45

De nieuwe Super Mario Bros-film van Nintendo en Minions-studio Illumination heeft nu al een wereldwijde omzet van 1 miljard dollar opgebracht.

Daarmee is de nieuwe Super Mario-film de meest succesvolle film tot nu toe dit jaar. Van de omzet werd 490 miljard dollar binnengehaald in de Verenigde Staten, met daarnaast 532 miljoen dollar in alle andere landen. Dat blijkt uit cijfers die zijn ingezien door Variety. Nooit eerder was de omzet van een film gebaseerd op een game zo groot.

Het is de vijfde film die een omzet van meer dan 1 miljard dollar boekt in de bioscoop. Dat lukte naast Mario ook de films Spider-Man: No Way Home, Top Gun: Maverick, Jurassic World Dominion en Avatar: The Way of Water.

Vorige maand bleek al dat de Super Mario-film een succes was, toen de beste openingsweek voor een animatiefilm ooit werd behaald. Daarmee werd Frozen 2 van de troon gestoten.

Tweede Mario-film

In de Super Mario Bros. Movie volgen kijkers het avontuur van loodgieters Mario en Luigi, die samen een mysterieus paddestoelenkoninkrijk in worden gezogen. De film is gebaseerd op de gelijknamige gamereeks en zit ook vol verwijzingen naar de spellen.

Dertig jaar geleden produceerde Nintendo ook een Mario-film, maar die werd minder goed ontvangen. Een regisseur ging toen losjes met Nintendo's personages om en produceerde iets dat bijna niet op de games leek. Nintendo liet toen zijn filmaspiraties varen, om het nu dertig jaar later opnieuw te proberen.

Gameverfilmingen

Meer games hebben de afgelopen jaren succesvolle verfilmingen gekregen. Eerder verschenen bijvoorbeeld Detective Pikachu en Sonic the Hedgehog in de bioscoop.

Onlangs was de tv-serie gebaseerd op de game The Last of Us nog een grote hit op de streamingdienst HBO Max.

Luister ook: