Groningse 'AI-balpen' maakt handgeschreven tekst digitaal

Groningse 'AI-balpen' maakt handgeschreven tekst digitaal

15-05-2023 07:53

De Groningse startup Nuwa maakt een balpen die met kunstmatige intelligentie (AI) alles digitaal opslaat wat gebruikers met de pen op papier schrijven en tekenen. Op crowdfundingsite Kickstarter is de Nuwa Pen een succes.

De 'slimme' pen is sinds deze week te bestellen op Kickstarter, waar al bijna 100.000 euro is opgehaald.

De Nuwa Pen bevat drie piepkleine camera's en een infraroodlampje waarmee de pen inkt op papier kan herkennen. Ook zit er een druksensor met 4096 niveaus in, zodat de pen voelt hoe hard de gebruiker op de pen heeft gedrukt.

De pen werkt volgens Nuwa op allerlei ondergronden: in tegenstelling tot concurrerende producten is er geen speciale ondergrond nodig. En de pen kan worden nagevuld met een normale D1-penvulling.

Omgezet naar getypte tekst

De letters en tekeningen die de Nuwa Pen ziet, worden versleuteld op de pen opgeslagen en versleuteld verstuurd naar een bijbehorende smartphone-app. Het westerse alfabet wordt herkend, maar ook Aziatische karakters worden opgepikt. Met een abonnement kunnen gebruikers de handgeschreven tekst ook laten omzetten naar digitale tekst en vervolgens exporteren naar andere apps.

De pen werkt 2 uur op een volle accu, en kan in het bijgesloten doosje in 15 minuten volledig worden opgeladen. De pen weegt 28 gram en is er in zwart en wit.

De makers willen de pen vanaf begin 2023 leveren aan de eerste klanten. De pen zal dan 329 euro kosten, wie de Nuwa Pen nu alvast bestelt, betaalt 179 euro.

Luister ook de Bright Podcast: