sony xperia smartphone

Sony onthult smartphone met camera die meer licht vangt

11 mei 2023 om 15:26

Sony heeft de nieuwe high-end smartphone Xperia 1 V aangekondigd. De telefoon heeft een hoofdcamera met een dubbele laag sensoren. Dat zorgt voor een groter dynamisch bereik, waardoor de camera meer licht kan vastleggen.

De hoofdcamera van de nieuwe Sony Xperia 1 V maakt 48 megapixel-foto's en heeft een 24 mm-lens met twee gescheiden pixellagen. Die technologie zorgt voor meer opgevangen licht per oppervlakte en een groter dynamisch bereik. De foto's moeten minder ruis hebben en een verbeterde verzadiging. De sensor is 1,7 keer groter dan die in de vorige Xperia-telefoons.

Naast de hoofdcamera heeft de Xperia 1 V ook een 16 mm groothoeklens met 12 megapixel en een variabele telelens van 12 megapixel, die tussen verschillende zoom-niveaus kan schakelen. Aan de zijkant zit een speciaal knopje voor het maken van foto's. De camera in de telefoon kan ook de autofocus op de ogen van de persoon houden. 

Sony heeft een verbeterde nachtmodus toegevoegd voor betere foto's in het donker en de portretfunctie moet mooiere foto's met een scherptediepte-effect maken. Ook kunnen de foto's en video's die het toestel maakt een filmische uitstraling krijgen met Sony's kleurprofieltechniek S-Cinetone.

4K-scherm en koptelefoonpoort

De Xperia 1 V heeft een 6,5-inch 4K oled-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en een beeldverhouding van 21:9. Het toestel werkt met de Snapdragon 8 Gen 2-chip en heeft 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag.

De telefoon heeft nog een 3,5 mm-koptelefoonaansluiting en heeft een 5000 mAh-accu, die ook draadloos is op te laden. De Xperia 1 V is vanaf eind juni te koop voor 1399 euro.

Goedkopere Xperia 10 V

Sony komt daarnaast met met de goedkopere Xperia 10 V. Die telefoon heeft dezelfde Snapdragon 695-chip als de voorganger. Meestal krijgen nieuwe smartphones een betere chip dan het vorige model in de reeks. De 10 V heeft een 6,1 inch oled-scherm met 60 Hz en 2520x1080 pixels en dat scherm is anderhalf keer feller dan de voorganger.

De Xperia 10 V is relatief licht (159 gram), ondanks de 5000 mAh-accu. Ook is hij stof- en waterdicht (IP68) en is er 6GB werkgeheugen en 128 GB opslag aan boord. Het toestel heeft een 48 megapixel hoofdcamera, een 8 megapixel ultragroothoeklens en een 8 megapixel telelens. 

De Xperia 10 V verschijnt in zwart, wit, groen en paars en is volgende maand te koop voor 449 euro.

Kijk ook: