apple store apps ontwikkelaars

Apple: kleine appmakers zagen omzet fors groeien

11 mei 2023 om 15:00

De kleinere appmakers in de Apple App Store blijven een groei in omzet zien. Gemiddeld groeide de omzet van zulke kleine ontwikkelaars in Europa de afgelopen twee jaar met 64 procent.

Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van de Analysis Group, uitgevoerd in opdracht van Apple. De analisten hielden twee jaar lang een groep kleine appmakers en hun apps in de gaten. 'Klein' geldt volgens Apple als een app jaarlijks minder dan 1 miljoen dollar opbrengt, of jaarlijks minder dan 1 miljoen keer gedownload wordt. Ruim 90 procent van alle appmakers in de App Store is zo'n kleine ontwikkelaar.

Wereldwijd groeide de omzet van zulke kleine ontwikkelaars gemiddeld met 71 procent. Het gaat daarbij om ontwikkelaars die in 2020 al actief waren in de App Store, en in 2022 nog steeds. In Europa groeide de omzet van kleine appmakers in twee jaar tijd met gemiddeld 64 procent.

Apps over gezondheid en fitness populair

Kleine Franse appmakers zagen hun omzet de afgelopen twee jaar het hardst groeien: met 122 procent. Verder vielen in Europa het Verenigd Koninkrijk op, met 58 procent groei, en Duitsland met 37 procent groei.

Er is met name een verdubbeling te zien in de app-categorieën gezondheid en fitness, sport en lifestyle. Gemeten in procenten neemt de omzet van kleine ontwikkelaars nog steeds sneller toe dan die van grote ontwikkelaars. De cijfers tonen volgens Apple aan dat kleine ontwikkelaars in de App Store voldoende weerstand hebben om niet alleen overeind te blijven, maar zelfs te groeien.

2,3 miljoen banen

Apple heeft sinds de start van de App Store in 2008 zo'n 320 miljard dollar overgemaakt aan zowel kleine als grote appmakers.

In Europa zijn er inmiddels 100.000 appmakers actief en zorgt de App Store volgens Apple in bredere zin voor 2,3 miljoen banen.

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>