google ai zoeken

Google komt met nieuwe AI-functies: ook in de zoekresultaten

10 mei 2023 om 21:45

Google voegt nieuwe functies met kunstmatige intelligentie (AI) toe aan veel van zijn diensten, ook aan de zoekmachine. Boven de zoekresultaten komen antwoorden die met AI zijn gegenereerd te staan. Google noemt het 'een gedurfde en verantwoorde aanpak'.

"AI nuttig maken voor iedereen. Dat is de meest ingrijpende manier om onze missie te bereiken: het organiseren van alle informatie ter wereld en het toegankelijk en bruikbaar voor iedereen maken", zei Google-topman Sundar Pichai bij de start van het ontwikkelaarscongres Google I/O. "Met een gedurfde en verantwoorde aanpak zijn we al onze belangrijke producten opnieuw aan het uitvinden, inclusief de zoekmachine." Google presenteerde vervolgens een reeks nieuwe functies met AI.

Bovenaan de zoekresultaten

De opvallendste nieuwe AI-mogelijkheid verschijnt in de Google-zoekmachine. In een gekleurd gedeelte bovenaan de zoekresultaten kan een met AI gemaakt samenvatting staan met het antwoord op de vraag van de gebruiker. Rechts naast dat blok staan ook nog drie links naar websites met meer informatie.

Door de functie moeten gebruikers sneller bruikbare antwoorden krijgen en hoeven ze minder vaak door te klikken naar websites. Gebruikers kunnen ook vervolgvragen stellen in een vorm die lijkt op een chatgesprek. Google noemt het AI-gedeelte in de zoekresultaten 'experimenteel'. Het komt eerst beschikbaar voor mensen die zich daarvoor aanmelden.  

Gmail en Android schrijven voor je

Een van de nieuwe AI-functies die Google vanavond presenteerde komt naar Gmail en heet 'Help me met schrijven'. De maildienst kan op commando mailtjes schrijven voor de gebruiker, zoals een verzoek om terugbetaling aan een luchtvaartmaatschappij. De AI-functie schrijft dan een conceptmail op basis van je vluchtgegevens. Die functies wordt binnenkort uitgerold in Gmail. Ook kan Google Maps dankzij AI gebruikers routes met meer 'meeslepende' 3D-beelden laten zien.

Het mobiele besturingssysteem Android krijgt de nieuwe functie Magic Compose in de Berichten-app, die met AI automatisch voorgestelde reacties kan schrijven gebaseerd op jouw berichten. Daardoor moeten de reacties klinken alsof je ze zelf hebt geschreven. Gebruikers kunnen ook een andere stijl kiezen voor de reacties, zoals 'beknopt' of 'professioneel'.

Veel van de nieuwe functies werken met het verbeterde AI-taalmodel van Google, genaamd PaLM 2. Dat is een concurrent voor het AI-model GPT van OpenAI, de maker van de bekende chatbot ChatGPT. Met PaLM 2 kunnen gebruikers onder meer ook teksten, afbeeldingen en programmeercodes genereren. PaLM2 wordt momenteel ingezet in 25 verschillende Google-diensten.

'Verantwoordelijk' invoeren

Google benadrukt de AI-technologie 'verantwoordelijk' te willen inzetten. "We vinden het absoluut noodzakelijk om op een verantwoorde manier om te gaan met AI", zei topman James Manyika. Niet alleen externe experts maar ook Google-medewerkers maken zich zorgen dat de techreus AI te gehaast uitrolt in een poging de concurrentie voor te blijven. Dat zou op gespannen voet staan met de gevaren van AI en de ethische kwesties rond de technologie.

Google erkent dat de technologie nog veel beperkingen heeft en dat de resultaten 'niet altijd goed' zullen zijn. "We zullen in de loop van de tijd verbeteringen blijven aanbrengen", stelt het bedrijf in een blogpot. Google heeft ook 'aanvullende beveiligingsmaatregelen' genomen. Zo beperkt het bedrijf de soorten zoekopdrachten waar de nieuwe AI-mogelijkheden bij kunnen verschijnen.

Chatbot Bard open voor iedereen

Google maakt zijn nieuwe AI-chatbot Bard, die het in maart in Engelstalige landen uitbracht, nu 'voor iedereen' beschikbaar, in meer dan 180 landen en gebieden.  Behalve Engels ondersteunt de chatbot voortaan ook Japans en Koreaans. Binnenkort volgen nog zo'n veertig talen, waaronder Nederlands.

Bard is ook steeds beter in programmeren en heeft 20 programmeertalen onder de knie. Verder kan Bard straks afbeeldingen gebruiken in de antwoorden en gebruikers kunnen de chatbot ook foto's sturen bij hun vragen.

De zakelijke Google Workspace-diensten krijgen ook meer AI-functies, die de nieuwe naam Duet AI krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om het automatisch samenvatten van vergaderingen in Google Meet, het genereren van sjablonen in Spreadsheets en het maken van afbeeldingen in Slides. De nieuwe optie Sidekick kan vragen over documenten in meerdere Google-apps lezen, samenvatten en beantwoorden.

Concurrentiestrijd met Microsoft 

Met de nieuwe functies opent Google de tegenaanval op het AI-offensief van rivaal Microsoft, dat onlangs een chatbot met AI-technologie van OpenAI toevoegde aan zijn zoekmachine Bing. Volgens Microsoft groeide het gebruik van Bing de laatste tijd naar ruim 100 miljoen dagelijkse actieve gebruikers, nog altijd een klein aantal vergeleken met de miljarden Google-gebruikers.

De Microsoft-zoekmachine heeft nu nog een klein marktaandeel vergeleken met Google, maar elk verlies aan marktaandeel kan Google miljarden kosten. De wereldwijde markt voor zoekadvertenties wordt geschat op 286 miljard dollar per jaar. Microsoft heeft eerder gezegd dat elke procentpunt die het weet af te snoepen van Google zo'n 2 miljard dollar extra aan advertentie-inkomsten kan opleveren. Microsoft kondigde in maart ook al meerdere AI-functies in Office aan.

Luister ook onze podcast over Google I/O:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>