Een e-bike van het merk Tenways

Kosten verzekeren e-bike fors gestegen

Kosten verzekeren e-bike fors gestegen

16-05-2023 15:23

Nederlanders betalen gemiddeld 14 euro per maand voor het verzekeren van hun elektrische fiets. Dat was een jaar eerder nog 11 euro per maand.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek door Multiscope onder ruim 5000 Nederlanders. In totaal gaven Nederlanders afgelopen jaar 550 miljoen euro uit aan e-bike-verzekeringen. Dat was een jaar eerder nog maar 313 miljoen euro. 

De grote stijging komt volgens Multiscope doordat de e-bike-verzekeringen duurder werden en doordat het aantal e-bikes in Nederland hard is toegenomen: van 4,6 miljoen naar 5,5 miljoen. 

Ongeveer zes op de tien Nederlanders met een elektrische fiets heeft een verzekering. Dat aandeel is het hoogst bij elektrische hybridefietsen (73 procent) en bij die categorie is het maandbedrag ook het hoogst (16 euro). Minder vaak verzekerd zijn elektrische bakfietsen (40 procent) en e-vouwfietsen (30 procent).

ANWB en ENRA populairst

E-bikes worden het vaakst verzekerd bij de ANWB, gevolgd door ENRA en Kingpolis. In de rest van de top-10 staan bekende verzekeraars, zoals Univé, Allianz, Interpolis, Centraal Beheer en FBTO. Opmerkelijk: 13 procent van de Nederlanders heeft wel een e-bike-verzekering maar herinnert zich niet bij welk bedrijf hun fiets is verzekerd. 

Zo'n 5 procent van de e-bike-bezitters zegt dat hun elektrische fiets in het verleden wel eens is gestolen.

Kijk ook: de nieuwe VanMoof S4 en X4