Google gaat binnenkort inactieve accounts verwijderen

Google gaat binnenkort inactieve accounts verwijderen

16-05-2023 18:05 Laatste update: 20:53

Google begint eind dit jaar met het verwijderen van accounts die twee jaar of langer niet zijn gebruikt. Google wijst op de risico's van inactieve accounts, maar de maatregel bespaart het bedrijf ook veel cloud-opslagruimte. 

Google heeft zijn beleid rond de inactiviteit van accounts geüpdate. Oude, ongebruikte accounts worden vanaf december verwijderd. "Als een Google-account ten minste twee jaar niet is gebruikt, zullen we het account en de inhoud ervan verwijderen."

Ook alle gegevens en bestanden opgeslagen in Google Foto's en Google Workspace-diensten als Gmail, Docs en Drive worden dan verwijderd. YouTube-gegevens worden ook verwijderd, maar niet de geüploade video's zelf.

Dit beleid geldt alleen voor persoonlijke Google-accounts en niet voor die van organisaties. "We gaan dit langzaam en voorzichtig uitrollen, met voldoende kennisgeving", zegt Google. "We gaan voor een gefaseerde aanpak, te beginnen met accounts die nooit meer worden gebruikt."

Waarschuwingen

Volgens het bedrijf zijn oude, inactieve accounts 'veel kwetsbaarder', omdat er meestal nog geen tweestapsverificatie, inloggen met een extra code, voor is ingesteld. Daardoor nemen de risico's van misbruik van de accounts voor bijvoorbeeld identiteitsdiefstal of spam toe.  

In de maanden voorafgaand aan de verwijdering van een account stuurt Google nog meerdere waarschuwingen en meldingen naar het gekoppelde mailadres of het herstel-mailadres. 

Zo blijft je account actief

Een account wordt door Google gezien als actief als gebruikers erop inloggen, of als ze een e-mail lezen of versturen, Google Drive gebruiken, een YouTube-video kijken of een app downloaden via de Google Play Store. Ook het gebruik van een ingelogd Android-apparaat telt mee.

Bij Google Foto's moeten gebruikers minimaal één keer per twee jaar inloggen om als actief te worden beschouwd, zodat hun foto's niet worden verwijderd. 

Gebruikers kunnen ook via de pagina Inactiviteitsvoorkeuren bepalen wat er met hun gegevens moet gebeuren zodra ze hun Google-account niet meer kunnen gebruiken.

Luister ook onze podcast over Google I/O: