Gebruikers kunnen met hun eigen stem reageren, zelfs via FaceTime.

iPhone kan je stem in 15 minuten nabootsen

iPhone kan je stem in 15 minuten nabootsen

16-05-2023 17:40 Laatste update: 17:46

Apple heeft een nieuwe functie onthuld waarmee je je eigen stem door de iPhone kan laten nabootsen. De functie is onderdeel van een reeks nieuwe mogelijkheden voor gebruikers met beperkingen.

Apple-apparaten zijn al jaren goed voorzien van functies voor gebruikers met een lichamelijke beperking. Het bedrijf kondigt nu nieuwe functies aan, zoals de tekst-naar-spraak-functie Live Speech. Daarbij kunnen gebruikers die moeilijk of niet kunnen spreken, ingetypte tekst laten uitspreken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld toch telefoongesprekken voeren, of meedoen aan FaceTime-gesprekken.

Realistische stem in 15 minuten

Standaard gebruikt Live Speech een van de Siri-stemmen van Apple, maar het bedrijf gaat een stap verder. Het is voor gebruikers ook mogelijk om hun eigen stem te gebruiken voor de voorleesfunctie. De optie Personal Voice bootst de stem van gebruikers na.

Zij moeten dan een kwartier lang bepaalde woorden voorlezen. Daarna gaat machine learning op de iPhone of iPad aan de slag, om een computerstem te maken die precies zoals de gebruiker klinkt – zonder dat die persoonlijke stem online komt. De functie werkt straks wel alleen in het Engels.

De spraakfunctie kan bijvoorbeeld waardevol zijn voor gebruikers met een progressieve spierziekte als ALS. Dan raak je langzaam maar zeker je vermogen tot spreken kwijt, maar met Personal Voice maak je dan als je ware een digitale backup van je stem. "Als je iemand kan zeggen dat je van ze houdt in een stem die precies als jezelf klinkt, maakt dat alle verschil in de wereld", zegt Philip Green van de ALS-nonprofit Team Gleason.

iPhone als oog voor slechtzienden

Er zijn meer nieuwe functies aangekondigd door Apple. De bestaande Vergrootglas-app wordt uitgebreid met een functie die teksten voorleest waar gebruikers naar wijzen. Dat kan handig zijn voor slechtzienden, die bijvoorbeeld nog wel de knoppen van de magnetron kunnen zien, maar niet welke tekst erbij staat. Ook die functie werkt in eerste instantie nog niet in het Nederlands.

Verder komen er aangepaste versies van de apps Berichten, Camera, Foto's en Muziek. Die krijgen grotere knoppen en minder informatie in beeld. Zo wordt het makkelijker voor mensen met een cognitieve beperking om toch met zulke apps overweg te kunnen.

Later dit jaar

De nieuwe functies worden 'later dit jaar' toegevoegd aan iOS, iPadOS en macOS. Vermoedelijk gaat het om de grote nieuwe versies van die systemen.

Overige nieuwe functies worden verwacht tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC. Die wordt gehouden in de week van 5 juni, met op die dag ook de bekende keynote waarin Apple nieuwe aankondigingen doet, waaronder mogelijk de langverwachte mixed reality-bril.