Microsoft-baas ontkent 'controle over OpenAI' te hebben

Microsoft-baas ontkent 'controle over OpenAI' te hebben

17-05-2023 10:05

Microsoft trekt niet aan de touwtjes bij OpenAI, zegt Microsoft-topman Satya Nadella. Hij reageerde daarmee op Elon Musk, die beweerde dat Microsoft de 'volledige controle over OpenAI' heeft.

Microsoft investeerde eerder miljarden in OpenAI, maar Nadella wijst erop dat het gaat om een minderheidsbelang. Het bestuur van OpenAI houdt de controle, stelt de Microsoft-topman in een interview met CNBC. "We werken samen met een bedrijf met een beperkt winstoogmerk, dat als missie heeft deze krachtige technologie te ontwikkelen, die uiteindelijk beheerd zal worden door een non-profitorganisatie."

Musk hekelde de invloed van Microsoft bij OpenAI, waarvan hij in 2015 een van de oprichters was. Hij verliet de raad van bestuur in 2018, mede omdat die rol botste met zijn positie bij Tesla. Musk stak zelf zo'n 50 miljoen dollar in OpenAI. 

'Goed voor concurrentie'

Microsoft heeft volgens Nadella een 'mooie commerciële samenwerking' met OpenAI. De softwarereus gebruikt de technologie van OpenAI in meerdere diensten, zoals de AI-chatbot in zijn zoekmachine Bing.

Volgens Nadella is dit goed voor de concurrentie op de internetmarkt. "Wie had een jaar geleden gedacht dat er een echte concurrentiestrijd rond zoekmachines op gang zou komen?"

Zorgen Musk

Het zit Musk dwars dat OpenAI begon als een non-profitorganisatie, maar nu deels wel een winstoogmerk heeft. "Als je een organisatie opzet voor bescherming van het regenwoud en die organisatie gaat hout hakken en dat verkopen voor winst, is dat legaal?" aldus Musk op CNBC.

OpenAI kwam eind vorig jaar met de populaire chatbot ChatGPT en bracht recent het verbeterde AI-taalmodel GPT-4 uit. OpenAI geeft inmiddels steeds minder informatie vrij over hoe zijn AI-modellen worden getraind. Musk maakt zich zorgen: "Als OpenAI doorgaat en een algemene kunstmatige intelligentie maakt, wie is daar verantwoordelijk voor?"

Musk vindt dat OpenAI onvoldoende aandacht heeft voor de veilige ontwikkeling van AI. De Tesla-topman ondertekende in maart een open brief waarin duizend AI-experts opriepen tot een pauze in de ontwikkeling van geavanceerde AI, omdat er eerst voorzorgsmaatregelen genomen zouden moeten worden. Ondanks het ondertekenen van die brief startte Musk een paar weken later het concurrerende AI-bedrijf X.AI.

Luister ook de Bright Podcast: