Microsoft investeert 'meerdere miljarden' in maker populaire chatbot ChatGPT
Bedrijf achter ChatGPT

Microsoft investeert 'meerdere miljarden' in maker populaire chatbot ChatGPT

23-01-2023 16:31 Laatste update: 18:26

Microsoft breidt zijn samenwerking met OpenAI uit door 'meerdere miljarden' in het softwarebedrijf te investeren. OpenAI maakt populaire toepassingen met kunstmatige intelligentie (AI), waaronder de chatbot ChatGPT.

OpenAI is het bedrijf achter veelbesproken nieuwe AI-toepassingen, waaronder ChatGPT en DALL-E. Die toepassingen kunnen volledige artikelen en afbeeldingen genereren op basis van een simpele, geschreven opdracht. Ook kan de chatbot vragen beantwoorden in natuurlijk taalgebruik. Microsoft werkte al samen met OpenAI en mag de technologie achter ChatGPT zelf ook gebruiken.

Na geruchten over een investering van rond de 10 miljard dollar heeft Microsoft vandaag bekendgemaakt de samenwerking met OpenAI uit te breiden. Of het inderdaad gaat om 10 miljard dollar is niet duidelijk, wel spreken de bedrijven van een "meerjarige investering van meerdere miljarden".

Mes snijdt aan twee kanten

"We hebben onze samenwerking met OpenAI gevormd rond een gedeelde ambitie om op verantwoorde wijze baanbrekend AI-onderzoek te bevorderen en AI te democratiseren als een nieuw technologieplatform", zegt Microsoft-ceo Satya Nadella. "Met deze volgende fase van de samenwerking krijgen ontwikkelaars en organisaties toegang tot de beste AI-infrastructuur, modellen en middelen met Azure om hun apps te bouwen."

Azure is het cloudplatform dat Microsoft aan bedrijven aanbiedt. Microsoft is de exclusieve cloudpartner van OpenAI. Dat mes snijdt aan twee kanten: OpenAI gebruikt de clouddiensten van Microsoft om zijn kunstmatige intelligentie te verbeteren, terwijl Microsoft die kunstmatige intelligentie dan weer in zijn producten integreert.

'Niet teveel verwachten'

Onlangs was er al sprake van de komst van ChatGPT-functies in Microsoft-programma's zoals Word en Outlook en in Microsofts zoekmachine Bing. Gebruikers zouden kunstmatige intelligentie kunnen gebruiken om makkelijker en sneller brieven en mailtjes te kunnen schrijven. Ook zouden internetters met de chatbot sneller antwoorden op veel vragen krijgen dan bij zoekmachines.

Google zou zo geschrokken zijn van het succes van ChatGPT, dat het ook zou werken aan een vergelijkbare functie voor zijn eigen zoekmachine.

De jubelstemming over AI-toepassingen wordt opvallend genoeg gedrukt door de topman van OpenAI zelf. Hij temperde vorige week in een interview de verwachtingen rond de nieuwste versie van het AI-model achter ChatGPT. Dat AI-systeem klinkt erg volwassen en betrouwbaar, omdat de nieuwste kunstmatige intelligentie 'getraind' is met miljarden artikelen met professioneel taalgebruik. Zo geeft ChatGPT antwoorden die 'zelfverzekerd' en daarom betrouwbaar klinken, maar feitelijk soms onjuist zijn.

"Mensen vragen erom teleurgesteld te worden en dat zullen ze straks dus ook zijn. We hebben nog geen echte 'kunstmatige algemene intelligentie', zoals er nu van ons wordt verwacht", aldus OpenAI-ceo Sam Altman.

Luister ook de Bright Podcast:

Iedereen kan creëren met AI: