instagram concurrent twitter app mastodon bluesky

'Instagram lanceert deze zomer concurrent voor Twitter'

19 mei om 20:55
Laatste update: 4 juli om 09:52

Instagram zou eind juni een nieuwe app gericht op korte tekstupdates willen uitbrengen. De app zou de concurrentie moeten aangaan met Twitter.

Meta test de nieuwe app voor Instagram-gebruikers momenteel al onder beroemdheden en influencers, zeggen bronnen tegen Bloomberg. Volgens socialmedia-expert Lia Haberman gaat het om een 'decentrale' app, die ook kan samenwerken met andere apps, zoals het Twitter-alternatief Mastodon. De naam van de app is nog niet bekend.

Zelfde logins en volgers als Instagram

Gebruikers melden zich voor de app aan met hun Instagram-login. Vervolgens kunnen ze hun huidige volgers synchroniseren. De gebruikersnamen, bio's en de lijsten met accounts die gebruikers hebben geblokkeerd zijn gelijk aan die op Instagram. De tekstupdates mogen maximaal 500 tekens lang zijn, wat korter is dan de teksten bij Instagram-posts.

Het is ook mogelijk om links, foto's en video's van maximaal 5 minuten te posten. Voor de berichten gelden dezelfde richtlijnen als op Instagram. Volgens Haberman bevat de nieuwe app voorlopig geen reclames, doordat de focus de eerste tijd ligt op een snelle groei van het aantal gebruikers.

De plannen lekten in maart al uit, maar Meta zou nu mikken op een release aan het einde van juni. Meta heeft niet op de berichten gereageerd.

Twitter-rivalen groeien na Musk-overname

Na de overname van Twitter door Elon Musk eind oktober 2022 gingen sommige gebruikers op zoek naar alternatieve platforms. Daarvan profiteerden onder meer de concurrrende apps Mastodon en Bluesky.

Meta heeft met Facebook, Instagram en WhatsApp vaker populaire apps en functies van concurrenten nagemaakt. Zo werden de Instagram Stories gekopieerd van Snapchat en de Reels-video's van TikTok.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>