Meta werkt aan decentrale Twitter-concurrent
Mastodon-rivaal

Meta werkt aan decentrale Twitter-concurrent

10-03-2023 15:26 Laatste update: 15:26

Facebook-moederbedrijf Meta werkt aan een concurrent voor sociale media als Twitter en Mastodon. Het zou vooral een plek worden waarop bekendheden en makers korte tekst-updates kunnen delen.

Instagram en Facebook hebben de afgelopen jaren vooral ingezet op video, met een tweede plaats voor foto's. Nu Twitter onder leiding van Elon Musk een wankele indruk maakt, blijkt Meta te werken aan een sociaal netwerk dat draait om korte stukken tekst.

"We verkennen een op zichzelf staand gedecentraliseerd sociaal netwerk voor het delen van tekst-updates", zegt Meta tegen Platformer. "Wij denken dat er een mogelijkheid is voor een aparte ruimte waar makers en publieke figuren updates over hun interesses kunnen delen."

Deze week lekte al wat informatie uit over de nieuwe Meta-app, die intern bekends staat als 'P92'. Gebruikers zouden kunnen inloggen met hun Instagram-account, wat in veel gevallen ook het Facebook-account is. Het project wordt geleid door Adam Mosseri, de topman van Instagram die onlangs nog zei dat het netwerk veel te veel nadruk op video's had gelegd.

Meer Mastodon dan Twitter

Hoewel Twitter de grootste concurrent van het nieuwe platform zal zijn, lijkt 'P92' door zijn decentrale opzet mogelijk meer op Mastodon. Dat Twitter-alternatief draait niet op één server die in handen is van één bedrijf, maar is een soort lappendeken van verbonden servers – net als het internet eigenlijk.

Die decentrale opzet maakt Mastodon minder vatbaar is voor storingen. Bovendien kunnen gebruikers een eigen server met eigen regels opzetten. Dat geeft gebruikers ook meer gevoel van eigendom over hun berichten. Er lijkt een groeiend besef onder gebruikers van sociale media dat zij in feite gratis inhoud aanleveren waar bedrijven via reclame geld aan verdienen.

Het lijkt er zelfs op dat het netwerk van Meta straks kan samenwerken met Mastodon. Meta bevestigt namelijk dat het project het protocol ActivityPub zal ondersteunen, de standaard waarop Mastodon is gebouwd. Meta is nog wel in het beginstadium van de ontwikkeling, met nog geen zicht op beschikbaarheid. Wel laat Meta zijn juridische teams nu al kijken naar eventuele privacyzorgen van gebruikers, zodat die alvast aangepakt kunnen worden.

Luister ook de Bright Podcast: