Meta krijgt recordboete in EU om sturen data naar VS

Meta krijgt recordboete in EU om sturen data naar VS

22-05-2023 10:59 Laatste update: 12:20

Facebook-moederbedrijf Meta krijgt in de EU een boete van zo'n 1,2 miljard euro vanwege het sturen van data van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten.

De belangrijkste EU-privacytoezichthouder heeft de boete opgelegd omdat Meta illegaal gegevens van Europese gebruikers op zijn servers in de VS opslaat. Daardoor zouden Amerikaanse inlichtingendiensten toegang tot de data kunnen krijgen. Dat meldt de Wall Street Journal. De boete wordt later vandaag officieel bekendgemaakt.

Meta moet van de EU-toezichthouder per direct stoppen met het versturen van data over Europese Facebook-gebruikers naar de VS. Ook moet het bedrijf eerder verzonden gegevens binnen zes maanden verwijderen. 

Meta gaat in hoger beroep

Meta zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak en vraagt de rechter om opschorting van het vonnis. "Dit betekent niet dat Facebook per direct stopgezet moet worden in Europa."

De techreus, die ook eigenaar van WhatsApp en Instagram is, zegt net als andere bedrijven last te hebben van een jarenlang juridisch conflict tussen de VS en EU over de overdracht van data. "Het is een conflict dat noch Meta, noch enig ander bedrijf alleen zou kunnen oplossen. We zijn teleurgesteld dat wij zijn uitgekozen bij het gebruik van hetzelfde juridische mechanisme als duizenden andere bedrijven die diensten willen verlenen in Europa."

Deal tussen EU en VS in de maak

De VS en de EU onderhandelen al bijna drie jaar over een nieuwe privacydeal, die de uitwisseling van persoonsgegevens moet regelen. Daarover sloten de partijen vorig jaar een principe-akkoord. Als die overeenkomst er definitief komt, wordt de dataoverdracht weer toegestaan. Dan hoeft Meta al opgeslagen gegevens ook niet meer te verwijderen, wat een complexe en dure operatie zou zijn.

Meta heeft vorig jaar gezegd dat het mogelijk moet stoppen met het aanbieden van zijn diensten in de Europese Unie als de EU en de VS uiteindelijk geen deal sluiten over de data-uitwisseling. In de EU heeft het bedrijf ruim 255 miljoen Facebook-gebruikers, die goed zijn voor bijna een kwart van de omzet. 

Streep door Privacy Shield

In 2020 zette het Europees Hof van Justitie een streep door het zogeheten Privacy Shield, die sinds 2016 de data-uitwisseling tussen de EU en de VS regelde. Dat gebeurde na een klacht van de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems over de Ierse tak van Facebook.

Schrems had geklaagd over de doorgifte van persoonsgegevens door Facebook Ierland aan de Amerikaanse afdeling van het bedrijf. Hij vroeg zich af of de gegevens wel voldoende beschermd waren. Het hof gaf Schrems gelijk: persoonsgegevens die bedrijven vanuit Europa naar de VS sturen zijn minder goed beschermd dan in de Europese Unie. 

Recordbedrag in privacyzaak

Het zou de grootste EU-privacyboete tot nu toe zijn. In 2021 kreeg Amazon in de EU een boete van 746 miljoen euro wegens privacyschendingen met zijn advertentieactiviteiten.

Meta kreeg in de EU ook al meermaals privacyboetes van tientallen miljoenen euro's. Zo gaf de Ierse privacywaakhond het bedrijf begin dit jaar nog een boete van 390 miljoen vanwege de manier waarop gegevens worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties.