Terug naar Start: Windows 11-bug na 5 maanden nog niet gefixt

Terug naar Start: Windows 11-bug na 5 maanden nog niet gefixt

22-05-2023 15:26 Laatste update: 16:01

Sommige gebruikers van Windows 10 en 11 hebben al maanden last van een bug waardoor het Startmenu niet meer werkt. Microsoft heeft nog steeds geen echte oplossing voor het probleem.

De betreffende bug is al sinds januari bekend bij Microsoft, en doet zich voor in zowel Windows 10 als 11. De bug zorgt ervoor dat het Startmenu en de Windows-zoekbalk bij sommige gebruikers plotseling niet werken, en totaal niet aan te klikken of selecteren zijn. Hetzelfde probleem doet zich voor bij zogenoemde Universal Windows Platform (UWP)-apps.

Wie na vijf maanden had gehoopt op een update van Microsoft, heeft pech. Microsoft heeft inmiddels wel verhelderd dat de bug te maken heeft met beschadigde sleutels in het Register, een belangrijke database die Windows en geïnstalleerde apps nodig hebben om te functioneren. Maar de bug hangt ook samen met Office-apps, en software van derden die integraties heeft met Office-software en/of Outlook.

Tijdelijke oplossing: alles deïnstalleren

Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers er door de problemen getroffen zijn, maar de oplossing die Microsoft voorlopig biedt stelt teleur. "Om het probleem op te lossen, kan je apps deïnstalleren die integreren met Windows, Microsoft Office, Microsoft Outlook of Outlook Kalender."

Een lijst met apps die problemen veroorzaken is er niet, dus tasten gebruikers alsnog in het duister. Wel wijst Microsoft sinds januari één app aan die in ieder geval problemen veroorzaakt: ClickShare by Barco.

Microsoft stelt nog altijd te werken aan een oplossing. De problemen leken in januari te zijn ontstaan na updates aan Windows, maar een oplossing ligt volgens Microsoft ook bij andere appmakers. Maar ook die appmakers wachten vooralsnog op instructies van Microsoft.

Luister ook onze podcast: