Oeps: Twitter-bug zet verwijderde tweets weer online

Oeps: Twitter-bug zet verwijderde tweets weer online

22-05-2023 18:00 Laatste update: 18:00

Twitter heeft wel vaker technische problemen, maar deze is wel heel lastig: verwijderde tweets en retweets verschijnen vanzelf weer op de tijdlijn van gebruikers.

Het is niet duidelijk hoeveel Twitter-gebruikers precies getroffen zijn door de bug, maar de gevolgen kunnen in ieder geval omvangrijk zijn. Er zijn immers genoeg voorbeelden te bedenken van dingen die je getwitterd hebt en later bewust hebt verwijderd – omdat je van de tweet af wilde. Mogelijk staat zo'n bericht nu dus gewoon weer online.

De bug werd onder meer opgemerkt door ontwikkelaar Richard Morrell. Hij verwijderde afgelopen november al zijn tweets: ruim 38.000 stuks om precies te zijn. Maar vorige week zag hij ineens dat 34.000 van zijn tweets weer online stonden. "Dit toont aan waarom je Twitter NOOIT moet gebruiken", schrijft een woedende Morell.

Later meldde Morell dat al ruim 400 mensen hem hadden benaderd met vergelijkbare verhalen: ook zij zien tweets van zichzelf verschijnen die zij ooit bewust hebben verwijderd. Ook een redacteur van The Verge is slachtoffer van de bug: hij verwijderde eerder deze maand bijna al zijn tweets, maar zag vandaag dat een deel weer terug is.

Driekwart personeel ontslagen

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de bug is. Mogelijk heeft dat te maken met de enorme leegloop bij Twitter, waarbij de afgelopen maanden naar schatting driekwart van het voormalige personeel is ontslagen door de nieuwe eigenaar Elon Musk. Toen werd al gewaarschuwd dat Twitter zich raar kon gaan gedragen door het ontbreken van al die kennis.

De persafdeling van Twitter is ook wegbezuinigd, waardoor het niet mogelijk is om het bedrijf om commentaar te vragen. Twitter loopt wel het risico op EU-boetes door de problemen. De privacywet AVG is streng als het gaat om informatie die door de gebruiker verwijderd is. Zulke gegevens mogen niet eindeloos bewaard worden.

Volg ons ook op Twitter.

Luister ook onze podcast: