5g standalone kpn 4g smartphone auto logistiek robots mobiel robot

KPN rolt volgend jaar nieuwe 5G-standaard uit: hogere snelheden

23 mei 2023 om 11:12

KPN heeft de nieuwe 5G-standaard '5G standalone' succesvol getest in zijn netwerk. De techniek moet vanaf volgend jaar hogere snelheden en kortere reactietijden mogelijk maken.

Momenteel werkt 5G nog samen met 4G. Zo combineren smartphones de 4G- en 5G-frequentiebanden. Ook werkt het zogeheten kernnetwerk volgens KPN nog niet volgens de laatste 5G-standaarden. Met 5G standalone gebruiken smartphones alleen de 5G-banden. 

KPN noemt de nieuwe standaard 'de volgende evolutie van 5G', die gaat zorgen voor hogere snelheden en kortere reactietijden. Daardoor wordt 5G volgens KPN geschikter voor bijvoorbeeld het spelen van games via de cloud en voor toepassingen als zelfrijdende auto's en precisielandbouw. De provider rolt 5G standalone volgend jaar 'stapsgewijs' uit.  

1 Gbps download

In 2020 begon KPN met het aanbieden van 5G via de 700 MHz-frequentieband. Eind dit jaar worden de snellere 3,5 Ghz-frequenties geveild, die vanaf begin 2024 gebruikt kunnen worden.

KPN heeft via een testlicentie 5G via de 3,5 Ghz-band gecombineerd met 5G standalone tijdens een demonstratie in Breda. "Tijdens de test werd een snelheid van bijna 1 Gbps download met een reactiesnelheid van slechts 14 milliseconden behaald, fors beter dan met de huidige 5G-standaard."

Robots aansturen

Een ander voordeel van 5G standalone is dat het mogelijk wordt om een deel van het netwerk, een zogeheten slice, te optimaliseren voor bepaalde toepassingen. KPN ziet bijvoorbeeld kansen in de logistieke sector, bijvoorbeeld voor het aansturen van robots via 5G.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>