Ziggo test nieuwe kabeltechniek: tot 10 keer sneller internet

Ziggo test nieuwe kabeltechniek: tot 10 keer sneller internet

23-05-2023 12:01 Laatste update: 12:11

VodafoneZiggo zegt als 'eerste provider ter wereld' de verbeterde kabelinternetstandaard Docsis 4.0 te hebben getest op een live-netwerk. Met deze technologie worden 'de komende jaren' tot tien keer hogere internetsnelheden via de kabel mogelijk.

Docsis is de technologie die wordt gebruikt voor het laatste stuk kabel naar de klant. Momenteel gebruikt Ziggo in het hele land Docsis 3.1. Met de Docsis 4.0-demonstratie wil de provider laten zien dat 'de capaciteit van het netwerk de komende jaren nog groter wordt, gecombineerd met een nog grotere betrouwbaarheid'.

De test vond plaats op het Ziggo-netwerk bij de VodafoneZiggo TEC Campus in Amsterdam. "Met het gebruik van Docsis 4.0 gaan we een nog grotere betrouwbaarheid van de dienstverlening bieden en meer capaciteit, waarmee er nog meer bandbreedte beschikbaar wordt gemaakt voor alle internet- en entertainmentdiensten", zegt VodafoneZiggo-topman Leo-Geert van den Berg.

De uitrol van de nieuwe kabelstandaard zal volgens hem 'zonder overlast' gaan, doordat er alleen nieuwe apparatuur in het netwerk geplaatst hoeft te worden. "Er hoeft niet in de straat te worden gegraven." 

Meer dan 10 gigabit

Eind 2022 rondde VodafoneZiggo na drie jaar de landelijke upgrade af van zijn kabelnetwerk naar de Docsis 3.1-standaard. Daardoor is voor alle klanten momenteel een downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde beschikbaar. 

Docsis 4.0 moet een downloadsnelheid van meer dan 10 Gbit/s en een uploadsnelheid van meer dan 1 Gbit/s mogelijk gaan maken. In een video over de test is te zien dat er snelheden van bijna 15 Gbit/s werden gehaald.

Volgens VodafoneZiggo zijn zulke hoge snelheden voorlopig nog niet nodig. "Een snelheid van 1 Gbit/s is vooralsnog meer dan genoeg voor de meeste huishoudens. Zo kunnen 80 mensen tegelijk vergaderen via Microsoft Teams en 40 mensen tegelijk tv-kijken in 4K-kwaliteit." Het bedrijf denkt dat in de toekomst zaken als augmented reality, kunstmatige intelligentie en holografie wel hogere datasnelheden nodig zullen hebben.