Luke Chesser/Unsplash

Apple werkt aan eigen schermen: 'Minder afhankelijk van Samsung'

Apple werkt aan eigen schermen: 'Minder afhankelijk van Samsung'

23-05-2023 13:56 Laatste update: 14:45

Apple zou zich na zijn eigen chips nu ook storten op het maken van eigen schermen om zijn afhankelijkheid van Samsung te verkleinen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is momenteel de belangrijkste schermleverancier van Apple.

Apple is al jaren bezig om meer onderdelen zelf te ontwikkelen. De chips van vrijwel elk Apple-apparaat zijn nu naar eigen ontwerp en ook aan eigen modems wordt gewerkt. Als volgende aan de beurt: beeldschermen. Eerder dit jaar waren er al geruchten dat Apple werkt aan eigen beeldschermen om zijn afhankelijkheid van Samsung te verkleinen. Apple zet nu vol in op de ontwikkeling van microLED-schermen, meldt Nikkei Asia.

De afgelopen jaren zou Apple 'fors' hebben geïnvesteerd in microLED, dat wordt gezien als een superieure opvolger van oled. MicroLED belooft nog dunnere, kleurrijke schermen met hoog contrast, zonder inbrandrisico en met een lager energieverbruik. De technologie is nu nog duur en kent nog nadelen, maar lijkt snel productieklaar te zijn. "Als de productie start, wil Apple een 'massale overstap' maken naar eigen fabricage", meldt een bron aan Nikkei.

Afhankelijkheid spreiden

Apple zou de afgelopen tien jaar zeker 1 miljard hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van microLED. "Het wil meer controle over de next-gen schermtechnologie in zijn toekomstige producten", aldus de bron. Dat klinkt logisch: schermen zijn één van de belangrijkste onderdelen van bijna elk Apple-apparaat. En Samsung geldt op het gebied van smartphones - de grootste inkomstenbron van Apple - als de belangrijkste concurrent en de grootste toeleverancier tegelijk.

Voor zijn eigen microLED-schermen zou Apple een samenwerking aangaan met meerdere bedrijven: LG Display, chipmaker TSMC en ams-Osram. Apple zou in ieder geval de aansturing van microLED-schermen in eigen huis willen ontwikkelen.

De verwachting is dat microLED-schermen eerst op de Apple Watch worden geïntroduceerd: klein in formaat en kleiner in oplage dan de iPhone. Later zal die iPhone dan volgen, net als andere Apple-producten.

Luister ook onze podcast: