Belangrijk voor iPhone

'Apple gaat eigen chips voor 5G-modem, wifi en bluetooth maken'

© Apple

apple eigen modem 5g wifi bluetooth
10 januari om 09:27
Laatste update: 10 januari om 09:27

Apple zou zijn afhankelijkheid van andere bedrijven verder willen verkleinen door voortaan zelf zijn modemchip met wifi en een eigen bluetooth-chip te ontwikkelen.

Apple zou mogelijk volgend jaar overstappen op een modem-chip van eigen makelij, meldt Bloomberg. Het gaat daarbij om een modem voor mobiel internet via bijvoorbeeld 5G.

Apple kocht in 2019 de modemdivisie van Intel, maar beloofde in 2020 nog zeker vier jaar modems van Qualcomm te gebruiken, nadat de twee bedrijven een hoog opgelopen geschil over chips hadden bijgelegd. Die vier jaar zijn volgend jaar voorbij, en dus zou Apple vanaf dat moment zijn eigen modemchips in nieuwe apparaten gaan bouwen.

De ambities gaan echter verder. Ook voor wifi-chips en bluetooth-chips zou Apple niet meer afhankelijk willen zijn van zijn toeleverancier, in dit geval het bedrijf Broadcom. Apple zou in het vervolg nog wel licentiegelden moeten betalen voor enkele patenten van Ericsson en Qualcomm.

Afhankelijkheid verkleinen

Op termijn zou Apple één chip willen maken die een modem bevat voor mobiel internet, wifi en bluetooth. Zo'n gecombineerde chip zou bijvoorbeeld iPhones efficiënter en daarmee zuiniger maken, zodat de batterij langer meegaat.

Apple is al jaren bezig zijn afhankelijkheid van andere bedrijven te verminderen. Voor iPhones en iPads ontwikkelt het bedrijf al jaren zelf de chips en in 2020 ruilden de Mac-computers de Intel-chips in voor eigen Apple-chips.

Apple zou op die manier meer vrijheid krijgen in het ontwerp van zijn apparaten, zonder voor verrassingen te staan. Zo werden sommige MacBooks in het verleden bijvoorbeeld veel heter dan verwacht, omdat de chips van Intel veel warmer werden dan vooraf berekend. Nu heeft Apple al die zaken in eigen hand.

Chipmaker TSMC

Alleen voor de fabricage van chips heeft Apple een partner, in de meeste gevallen is dat de Taiwanese chipmaker TSMC, de grootste producent van chips wereldwijd.

Ook TSMC probeert de risico's te spreiden, door fabrieken te bouwen buiten Taiwan, in de VS en Europa.

Review: iPhone 14