photoshop ai functie generative fill firefly

Photoshop kan nu op commando beelden maken met AI

23 mei om 16:01
Laatste update: 23 mei om 16:09

Adobe heeft de nieuwe AI-functie 'Generative Fill' toegevoegd aan Photoshop. Daarmee kun je door een commando te schrijven bijvoorbeeld realistische objecten toevoegen aan een afbeelding of kan je de software nieuwe delen laten invullen.

Voor de nieuwe functie Generative Fill gebruikt Adobe zijn AI-beeldengenerator Firefly. De functie is vandaag verschenen in de beta-versie van de desktop-app van Photoshop en komt in het najaar officieel uit. Generative Fill is ook per direct beschikbaar als module in de losse web-app van Firefly.

Met Generative Fill kunnen gebruikers bijvoorbeeld intypen welk object ze willen toevoegen, waarna Photoshop dit genereert en toevoegt. Ook kunnen ze de kaders van hun afbeelding vergroten waarna de software automatisch het nieuwe deel invult. Daarbij krijgen ze keuze uit verschillende voorbeelden. Ook het verwijderen van objecten uit afbeeldingen is mogelijk met de AI-functie.

Gebruikers kunnen volgens Adobe met de functie 'uren tijd besparen'. "Generative Fill creëert de juiste schaduwen, reflecties, belichting en perspectief." De AI-creaties worden toegevoegd aan een nieuwe laag in Photoshop, zodat gebruikers ze makkelijk kunnen bewerken, verfijnen of verwijderen.   

Getraind met stockfoto's

Adobe zegt dat de AI-modellen die Firefly gebruikt zijn getraind met beelden van de Adobe Stock-dienst, waarvan het bedrijf zelf de rechten bezit, of met rechtenvrije afbeeldingen uit het publieke domein. Generative Fill maakt daardoor beelden die volgens Adobe voor commercieel gebruik geschikt zijn.

De makers van soortgelijke AI-plaatjesgeneratoren werden eerder dit jaar aangeklaagd wegens auteursrechtschendingen, doordat de AI-modellen zijn gebaseerd op grote hoeveelheden online-afbeeldingen, waaronder die van kunstenaars en fotobeeldbanken.

Kijk ook: