Adobe gaat Photoshop gratis aanbieden op het web
Photoshop wordt 'freemium'

Adobe gaat Photoshop gratis aanbieden op het web

14-06-2022 14:18 Laatste update: 14:49

Adobe is begonnen met het testen van een gratis versie van fotobewerkingsprogramma Photoshop op het web.

Canadese gebruikers met een gratis Adobe-account hebben momenteel al toegang tot de webversie van Photoshop. De 'kernfuncties' van Photoshop zullen op het web gratis zijn, maar Adobe is later wel van plan om exclusieve functies voor betalende abonnees aan te bieden.

"We willen het makkelijker maken voor meer mensen om Photoshop te proberen", zegt Maria Yap, vice-president bij Adobe tegen The Verge. Adobe hoopt met de gratis webversie uiteindelijk meer abonnees binnenhalen. Yap: "Je hebt geen high-end computer meer nodig om in Photoshop te komen."

Afgelopen najaar begon Adobe al met het testen van een eerste, eenvoudige webversie van Photoshop, die voor een kleine groep abonnees beschikbaar is. De afgelopen maanden heeft Adobe allerlei updates doorgevoerd en functies toegevoegd.

Webversie van Photoshop

Wanneer de gratis webversie op grote schaal beschikbaar wordt gesteld, heeft Adobe nog niet gezegd. Alle Photoshop-abonnees moeten uiteindelijk kunnen inloggen op de webversie en direct een nieuw document kunnen aanmaken. Gebruikers moeten ook via mobiele apparaten reacties en notities kunnen achterlaten, zodat ze makkelijker met elkaar kunnen samenwerken aan afbeeldingen.

Adobe kondigde vandaag ook het nieuwe Photoshop-filter 'fotoherstel' aan, dat bijvoorbeeld scans van beschadigde, vergeelde foto's kan verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).