Apple laat belangrijke iPhone-onderdelen in de VS produceren

Apple laat belangrijke iPhone-onderdelen in de VS produceren

23-05-2023 17:22 Laatste update: 17:31

Apple heeft voor miljarden een nieuwe deal gesloten met fabrikant Broadcom voor het leveren van 5G-onderdelen die in Amerikaanse fabrieken worden geproduceerd.

Broadcom gaat de komende jaren volgens Apple in de VS onderdelen produceren voor draadloze verbindingen, waaronder zogeheten FBAR-filters, die de iPhones en andere Apple-apparaten gebruiken voor het verwerken van mobiele signalen. Verder gaat het om 'geavanceerde componenten voor draadloze verbindingen'.

Broadcom, al langer een grote Apple-leverancier, gaat de FBAR-filters maken in zijn fabriek in Colorado, waar het voor ruim 1100 banen zorgt. 

Investeringen in Amerikaanse economie

Apple beloofde in 2021 in vijf jaar tijd 430 miljard dollar  te investeren in de Amerikaanse economie. De nieuwe deal maakt daar onderdeel van uit. Apple zegt op schema te liggen om het investeringsdoel te halen.

Apple-baas Tim Cook zegt in een toelichting dat het bedrijf "een onwankelbaar vertrouwen in de toekomst van Amerika" heeft. De iPhone-maker probeert al langer op meerdere manieren voor de productie minder afhankelijk te worden van China.

Leveranciers Broadcom en Qualcomm

Apple is de grootste klant van Broadcom en is goed voor zo’n 20 procent van de omzet van de fabrikant. Ter vergelijk: concurrent Qualcomm kreeg 22 procent van zijn jaaromzet van de iPhone-maker.

Broadcom maakt ook een onderdeel voor Apple-apparaten dat zowel wifi- als bluetooth-functies afhandelt en een zogeheten RF-front-end voor het beheren van draadloze signalen. Van Qualcomm gebruikt Apple de modemchips. 

Apple wil meer eigen onderdelen maken

Apple wil in zijn apparaten steeds meer eigen componenten gebruiken en werkt bijvoorbeeld ook aan eigen bluetooth- en wifi-chips, maar die zijn volgens Bloomberg pas rond 2025 klaar. Tegen die tijd wil Apple ook zijn eerste eigen modemchip voor de iPhone gereed hebben.

Een eigen RF-component laat nog langer op zich wachten, waardoor Apple de komende jaren afhankelijk is van Broadcom. Intussen kwam ook naar buiten dat Apple ook eigen schermen ontwikkelt.

Luister ook onze vooruitblik op Apple-event WWDC: